La proposició del Grup Socialista de promoció del programari lliure ha estat aprovada per unanimitat aquesta setmana al Congrés dels Diputats.
Els poders públics han de participar en l’evolució de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions per la seva influència en el conjunt de la societat. Hem d’optar per un model de societat del coneixement que generi oportunitats per a totes les persones.
Internet possibilita models de creixement basats en compartir coneixement i l’accés de totes les persones al mateix. Hem d’apostar pel dret a accedir al coneixement.
Aquesta és la primera iniciativa presentada el Parlament que recull, en el seu text, una definició de la wikipedia. Es tracta d’un reconeixement de la institució que representa la sobirania popular, es tracta d’un símbol però és important que les institucions valorin un projecte basat en el coneixement compartit.
Hem de promocionar el programari lliure perquè aporta una sèrie d’avantatges a la societat. Quins han de ser els criteris polítics en la promoció del programari lliure? Les administracions han d’actuar des d’un principi general de crear condicions de llibertat d’opció i respecte a l’adquisició de programari, a escollir la millor opció segons una sèrie de criteris objectius (destacaria el d’idoneïtat i interoperatibilitat).
Aquesta iniciativa conté una sèrie d’aspectes que reconeixen i promocionen el programari lliure. Recull mesures considerant un dret de ciutadania l’elecció de programari, mesures que garanteixin que les persones no estiguin discriminades per l’administració segons el programari triat (evitar situacions en les quals es troben usuaris de programari lliure actualment):
– Fomentar i garantir l’adopció d’estàndards oberts ja que són l’única garantia que les persones puguin comunicar-se electrònicament sense que cap de les dues parts estigui obligant l’altra a utilitzar un determinat maquinari o programari d’una empresa o versió concreta.
– Les persones han de tenir igualtat d’oportunitats a l’hora de relacionar-se amb la Administració Pública independentment del programari que utilitzin. Ens podem imaginar que l’Administració requerís, per a presentar una documentació, una marca de paper concreta? Segur que no, com a màxim es requereix una qualitat o una grandària. Trobem casos en que una Administració al relacionar-se amb les persones (a través dels seus portals, el lliurament d’arxius o al oferir un arxiu) només funciona amb una marca concreta, de fet s’està promocionant o fins i tot requerint una marca concreta.
La iniciativa impulsa una sèrie de mesures per avançar en la línia que l’Administració no discrimini el programari lliure front el programari propietari, o que no opti per una marca concreta:
– Existeix algun concurs públic que requereix una marca concreta de programari, en comptes d’un programari que respongui a unes funcions. Això seria impensable en qualsevol altra compra de l’Administració pública, la imaginen en el cas de cotxes, ordinadors, telèfons?.
– La formació ha d’estar orientada a la funció, hem de generar persones usuàries de programari madures que després optin pel producte o marca que vulguin. S’ha de formar a navegar per Internet, escriure un text o realitzar càlculs.
Recull accions de promoció del programari lliure:
– El Govern ha d’impulsar polítiques que afavoreixin la indústria i el desenvolupament de programari lliure i el codi obert.
– Tot concurs o compra de programari ha d’avaluar tant les solucions de programari lliure com les de programari propietari. És una mesura pràctica per a donar oportunitats al programari lliure, com a mínim en cada ocasió serà valorat. No oblidem que un tant per cent molt elevat d’ocasions s’opta per una marca concreta (Microsoft). La proposta inclou “evitant preferències només en funció del tipus de llicència”, no evita que el tipus de llicència sigui premiat, però no pot ser aquest l’únic criteri, el principal ha de ser la idoneïtat i funcionalitat. Si se’ls dóna oportunitats per competir existeixen molt bons productes de programari lliure.
L’Administració de l’Estat ha de desenvolupar i distribuir en les diferents llengües de l’Estat els programes i aplicacions destinades a la ciutadania.
Hem realitzat aquesta proposta en el marc de generar drets de ciutadania, i des de la convicció que hem de garantir el dret a escollir programari i que triar un programari o un altre no et pot discriminar davant l’Administració.
Podeu veure el video del debat. VERSIÓ CASTELLÀ
Technorati tags: Noticias y política, internet, copyleft,Copyright, politica, Informática e internet, web, TIC, software libre, software, Linux, Open Source , sociedad información Tags blogolaxia: web, sociedad,democracia,noticias,software-libre,Software+Libre, informatica