Ahir vaig intervenir amb la companya Imma Moraleda en un dinar de la Fundació Campalans sobre les polítiques dels temps. “Conciliació entre activitat política i personal. El PACTE DEL TEMPS DEL PSC”. Aquí teniu un resum de la meva intervenció.
Quina orientació han de tenir les polítiques d’usos del temps?
– La Conciliació del temps personal, familiar i laboral com a problema social i no específic de les dones.
– L’objectiu principal ha de ser el canvi de rols.
– Implica necessàriament la corresponsabilitat de dones i homes.
– La paritat en la política només es pot assolir si dones i homes són corresponsables de la resta d’activitats.
Proposem un nou concepte: els usos socials del temps.
Un fonament de la democràcia és que tothom pugui participar. No només que tingui dret de vot sinó que tingui la possibilitat real de participar als espais de presa de decisió i participació. Així doncs la democràcia paritària és un objectiu democràtic i no només d’igualtat.
Tot i que la presencia de les dones a la política s’ha incrementat, les dones trobem dificultats: manca de visibilitat pública, difícil compatibilització amb la vida personal, manca de paritat a tots els espais de decisió – informals- i la difícil consolidació de lideratges.
El temps i la informació són dos paràmetres clau per assolir la plena participació de les dones, i per tant dues prioritats d’actuació que són: l’empoderament de les dones a internet i la conciliació entre l’activitat política i la personal. Per això la Secretaria de polítiques de les dones del PSC impulsa el Pacte del Temps que és un mandat del darrer Congrés que va incorporar als estatuts “la conciliació de l’activitat política i les activitats personals i familiars” com a principi organitzatiu.Ho fem des de la convicció de que és temps de transformar la política, treure obstacles i obrir la participació. La conciliació és una necessitat social que s’ha d’aplicar també a la política. Així el principal objectiu del Pacte és incrementar la participació d’aquelles persones per les que és més difícil compaginar l’activitat política amb obligacions personals.
El Pacte del temps ( llegir PACTE DEL TEMPS) inclou:
– MESURES DE SENSIBILITZACIÓ
– MEURES D’ORGANITZACIÓ INTERNA (hem d’adaptar l’organització al fet que el temps és un bé escàs, així hem de fixar amb antelació el calendari d’activitats, fixar horari d’inici i final de les reunions),
– Facilitar SERVEIS de guarderia en els actes importants.
– Aplicar el Pacte a les INSTITUCIONS, com ha fet l’Ajuntament de Cornellà, amb la finalització de la jornada a una hora concreta (21h.) l’establiment d’un horari fix de reunions evitant la franja nocturna i la rotació de càrrecs els caps de setmana.
Som el primer partit que apliquem un Pacte del temps, i per tant que adoptem mesures per conciliar la vida política i personal. En aquest sentit estem innovant i modernitzant la política.Sempre diem que el PSC és el partit que més s’assembla a la societat catalana, perquè és capaç d’incloure i representar el sentir de les persones.
Entrades relacionades: Usos del temps als municipis , CONCILIACION. Informe Congreso Diputados
Technorati tags: politica, mujeres, mujer, dones, igualdad, dona, igualtat, feminismo, Feminisme, tiempo, trabajo, familia , participacion, tiempo, participació , PSC,temps, Tags blogolaxia: noticias, politica, Mujer, participacion
La visibilitat té a veure amb el fet de pujar a l’escenari. Però com pujar si el que s’espera de nosaltres és que fem de públic i aplaudim, o bé que ens estiguem a les bambalines, ajudant, o bé que si surtim a escena (va, de tant en tant, ens deixen) és per fer el paper de “corista buenorra”…
Recomano els posts de la Dra. Marols a:
vladimiralmar.blogspot.com
Hola Lourdes.
A Cerdanyola el grup municipal volem tirar endavant una proposta que faciliti l’exercici de l’acció política: espais de “canguratge” durant les reunions i sessions d’òrgans municipals.
Garantir la paritat a les llistes és mes la clàssica cremallera. Les dones (i també els homes) hem de tenir mitjans que permetin la dedicació a les tasques polítiques.
Estem a l’oposició, per tant caldrà fer la proposta com a “moció”. Ja veurem si al altre costat de la mesa trobem la mateixa sensibilitat.
Si tens algun exemple de funcionament d’aquest tema, t’agrairem que ens donis informació.
Salutacions!!