La proposta de l’Ajuntament de Vic és un exemple de com una força xenòfoba amb representació institucional arrossega a tota la resta dels partits a la seva demagògia i els discursos es “contaminen” de xenofòbia.
L’abordatge de la immigració des de les institucions és un tema prou complex, tot i que no faré un anàlisis a fons, no vull deixar de publicar uns apunts sobre aquest debat. Ho faig per que les que tenim càrrecs públics, no podem defugir el debat, sinó opinar i fer pedagogia.
Quatre apunts sobre el debat de Vic: és pot no empadronar als immigrants?
En temps de crisi, es inevitable que aparegui el debat sobre la immigració de forma demagògica? culpabilitzant als immigrants amb la demagògia de sempre, però que en aquests moments alimenta la xenofòbia i pot afectar a la convivència.
Era necessari que el PSC, com va fer dilluns, instruís als regidors de Vic perquè no donin suport a la iniciativa. Iceta ho va dir clar: “No és possible omplir-se la boca de justícia i de drets humans i a la vegada negar l’atenció”.
El debat no és només si és legal o no empadronar als immigrants que no tenen permís de residencia. Aquest és un debat entre les institucions que han de vetllar i acomplir les lleis: ajuntament de Vic i ministeri de l’interior. El debat és si una força política democràtica i que en teoria defensa els drets humans, com CIU, i encara pitjor regidors d’esquerres, han de promoure mesures per negar l’empadronament de persones que estan al nostre país.
Hem tenir clar, que el fet de no empadronar les persones que estan al nostre país, te dues conseqüències concretes:
– No tindran targeta sanitària, i per tant no seran atesos a la sanitat. Si tenen una malaltia o un accident no rebrà atenció sanitària
– Les criatures no aniran a l’escola.
Una persona immigrant, tot i estar en situació irregular, si està al nostre país te drets als serveis socials bàsics, per que al nostre país es garanteixen els drets humans bàsics. Aquesta és una qüestió d’humanitat.
La nostra posició en política de immigració és comuna amb la Unió Europea, apostem per la immigració regulada i legal, però a la vegada creiem que s’ha de tractar a totes les persones amb humanitat i respecte, i les persones immigrades tenen drets socials bàsics.
El president Zapatero ho ha expressat amb claretat avui:
“No consentiré que por el truco de un Ayuntamento seres humanos se queden sin asistencia sanitaria o educación”
Entrades relacionades: Campanya: No a l’explotació sexual, Technorati tags: Actualidad, Noticias y política, noticies, Actualitat,Tags blogolaxia:noticias,politica,
Benvolguda Lourdes,
Sembla curiós que el cas de Vic ha obert una vegada més la caixa dels trons arreu d’Espanya mostrant la nefasta llei d’estrangeria aprovada anys enrere (per qui ?).
El que si queda ben manifest una vegada més és que els polítics viviu molt lluny del dia a dia de la ciutadania.
Us posaré exemples reals i no xenòfobs del que li succeeix avui a la gent del carrer com és haver de suportar una espera de més de vuit hores en unes urgències d’un hospital a Barcelona, o no poder accedir a una plaça de llar d’infants municipals perque les places ja estan cobertes, o que persones que no són del país accedeixen a ajudes que els contribuents d’aquí ni de lluny accedirien.
Si a una persona que ha arribat al país de forma il·legal és empadronada i això li dona dret de forma automàtica accedeix a serveis sanitaris, d’educació, …, qui suporta aquesta despesa ? És que realment els recursos de l’administració són il·limitats ? per cert recursos provinents de la capacitat dels contribuents per suportar tot plegat.
Crec que fora bó veure la mateixa realitat al nostre entorn i adoptar el mateix model d’immigració que tenen països com Anglaterra, Alemanya, França, Suïssa, Austria, … i aquest debat ja no es produiria.
L’anècdota d’aquesta setmana ha estat veure les dificultats que una companya de la feina ha tingut per empadronar-se’n en un municipi molt proper a Barcelona: el primer dia no li va ser admès l’empadronament perque el contracte de lloguer tan sols anava a nom de la seva cosina (va haver de ser modificat) afegint a més rebuts bàsics de companyies (llum, aigua, tlf.) per demostrar realment allà on viurà (no cal dir-ho el seu DNI degudament al corrent). Aquesta persona nascuda a Barcelona no entén les seves dificultats i les facilitats dels immigrants (il·legals).
I per finalitzar no voldria obviar les dificultats que els meus pares els anys seixanta van tenir al país veí per poder residir legalment (passaport, permís de residència, contracte de lloguer i quelcom més que ara ja no recordo) fet que contrasta totalment amb la laxitud actual.
Malauradament, i ja ens agradaria a tots, el café no arriba per tothom, i res a veure té la crisi amb disposar d’una llei d’estrangeria adequada i no de portes obertes.
No cal dir que el poder controlar l’immigració il·legal poca relació té amb preservar els drets humans.
Això no diria que és un missatge xenòfob sinó que reflexa una realitat que certament els polítics no veuen ja que és políticament més correcte dir que som un país d’acollida però qui pagarà aquest acolliment ?
Rebeu una cordial salutació.
A.Suarez
Alfred,
la burocràcia sempre és complicada i a vegades lenta per a tothom pels nascuts aquí i a fora.
Quan nosaltres tenim tràmits i són lents, no he de pensar que són més ràpids amb els immigrants, l’administració actua amb tothom igual davant un tràmit concret, i evidentment hem de tenir una administració més ràpida amb tothom.
L’exemple típic als 50 i 60, no és un bon exemple, quan parles amb la gent i surten reportatges, va haver de tot gent que anava amb permís de treballa i gent que és buscava la vida per poder entrar al país i després buscava feina, igual que passa ara, o sigui “tots els espanyols van immigrar regularment i tots els de fora venen irregularment”, és fals. No ens creiem tant superiors respecte als altres.
Això no vol dir que hem de lluitar, com fem contra la immigració irregular.
Com diu A.Suarez… i el tema dels recursos cada vegada més minços amb la crisi????
Crec que en aquest debat per tal de no enfrontar-se al tema bàsic que és la manca de recursos municipals es disfressa com si tot fos un tema de xenofòbia i així… s’ha acabar el debat! Malament!
bezon georgina dibb;tspn:&onjour, mes préférés sont à  motifs coeur et cerices et j’ai été sur les marques cités mais je n’ai rien trouvé, pourrais je avoir de plus amples renseignements. Merci