El Govern ha aprovat dos reials decrets que regulen la relació entre la ciutadania i les administracions: els Esquemes Nacionals d’Interoperabilitat (RD 4 / 2010) i Seguretat (3 / 2010).
Aquests dos decrets aprofundeixen en els valors amb els que els i les socialistes impulsem la llei d’administració electrònica (Llei 11/2007). Em refereixo a principis com llibertat d’opció tecnològica, no discriminació en funció d’opció tecnològica, la reutilització tecnologica, el servei públic electrònic universal, l’accessibilitat, la sostenibilitat econòmica de les nostres institucions digitals, l’optimització del servei públic, l’autonomia de les institucions, però alhora la garantia d’entesa i col.laboració entre les mateixes.
Destacaré tres aspectes de l’Esquema Nacional d’Interoperabilitat que recullen l’aposta pels estàndards oberts i pel programari lliure, en la línia del Marc Europeu de Interoperabilitat:
1. Garanteix que la ciutadania rebrà sempre el servei públic via electrònica i mitjançant estàndards oberts (Article 11. “Estàndards Aplicables”). Va més enllà, i en el cas hipotètic que no existissin estàndards oberts d’una funció, les AA.PP han de promoure el seu desenvolupament.
Per tant, el govern garantirà la neutralitat tecnològica dels serveis públics electrònics fins i tot en els casos més complicats. Per evitar, trobar-nos en situacions on es forci la ciutadania a ser clients de cap proveïdor específic per accedir a un servei públic.
Per garantir l’aplicació de l’article 11, l’Estat desenvoluparà un catàleg d’estàndards normatius que detallarà els usos que el sector públic podrà fer de les tecnologies informàtiques i de telecomunicacions, per preservar drets ciutadans. Així s’evitarà que tant les administracions públiques com la ciutadana caiguin en la captivitat tecnològica a causa de decisions públiques.
2. Les aplicacions propietat de l’administració seran obertes. L’article 16 les determina, recomana l’ús de la llicència pública de la Unió Europea (EUPL) i precisa les pautes sobre l’alliberament i reutilització tant de codi com d’altres continguts digitals.
També, indica que altres continguts de l’administració siguin de lliure reutilització, recull que els actius intel.lectuals propietat de l’Administració pública es posin a disposició de totes les persones de forma lliure ( “altres objectes d’informació dels quals les administracions públiques siguin titulars dels drets de propietat intel lectual “).
Aquest alliberament de continguts suposa una magnífica base per a que puguin emprendre nous negocis a partir d’aquests continguts i serveis públics. És una cosa equivalent a la web 2.0, però fomentat per l’Administració. En definitiva, aplicar la idea bàsica que els continguts pagats amb els diners públics puguin ser gaudits per totes les persones.
3. Regula les “Directoris d’aplicacions reutilitzables” (article 17), posant les bases perquè l’Estat mantingui un directori d’aplicacions i continguts alliberats pel sector públic, de manera que serveixi de punt de referència a la ciutadania per buscar aplicacions que els interessin .
Estableix que “Les administracions públiques han de tenir en compte les solucions disponibles per a la lliure reutilització que puguin satisfer total o parcialment les necessitats dels nous sistemes i serveis o la millora i actualització dels ja implantats.” amb el que es millorarà la racionalitat econòmica de les TIC en el sector públic.
A més, l’Esquema Nacional de Seguretat estableix les mesures que ens permetran que la ciutadania tingui confiança en què la custòdia de les seves dades i la garantia dels seus drets està sent tractada amb el màxim rigor tècnic i humà.
El govern ja pren mesures per impulsar la col • laboració entre administracions públiques per millorar i completar els seus desenvolupaments tecnològics. Ara el Ministeri de la Presidència tal com li encomanava la llei d’administració electrònica, impulsa l’administració electrònica creant les normes que garantiran la interoperabilitat i la seguretat.
Entradas relacionades: FISL 10. Foro internacional de Software libre, LAECAP. Congrés. Aposta pels estàndars oberts.
Technorati tags: internet, politica, software libre, software, Linux, Open Source, e-government, e-administració, e-administración,software-libre, programari lliure, programari-lliure, Tags blogolaxia:software-libre, Software+Libre, e-administracion
6 thoughts on “Software Open. Decrets per a la ciutadania digital”