La setmana passada vaig participar al Eurodig 2010 que es va celebrar a Madrid. Em s’encarregui del realitzar el paper “Rapporteurs:” del taller “Internet com una plataforma per a la innovació i el desenvolupament de nous models de negoci“. Els temes que tractem van ser: digitalització, propietat intel•lectual i net neutrality. Com veieu temes amb moltes arestes i posicions contraposades, en tot cas vaig realitzar un resum que recull les diferents opinions, acords i desacord d’aquest grup de treball.
Resum del taller Internet com una plataforma per a la innovació i el desenvolupament de nous models de negoci de eurodig2010:
Temes d’acord
- Internet ha suposat un canvi social i econòmic, i també ha afectat el sector dels continguts digitals. Estem en una etapa de transició.
- Si, s’ha d’apostar per la digitalització dels continguts i en concret dels continguts culturals i el patrimoni cultural.
- La qüestió és com aconseguim un entorn que permeti el desenvolupament d’un model sostenible que permeti i faciliti els models de negocis de continguts digitals que siguin rendibles, que permeti el retorn de les inversions.
- El nou model de negoci requereix que aquells que creen els continguts puguin ser remunerats per això.
Diverses opinions i visions que han aparegut en el debat:
1. L’aposta dels usuaris / societat civil per compartir. El que cal és abordar una reconversió de la indústria de Continguts Digitals.
2. La necessitat d’una legislació europea harmonitzada que elimini traves territorials. Un exemple clar és la trava suposa els drets sobre múltiples llicències en funció del territori, que frenen l’impuls del sector, ja que augmenten els costos d’incloure un contingut a la xarxa.
3. Es pot negociar, es reclama que la vella Europa deixi de ser “vella”, si vol generar oportunitats a les seves empreses d’impulsar projectes en el món global.
4. Es reclama poder accedir als continguts digitals inclosos a Internet des de qualsevol país / territori, l’eliminació de la restricció d’accés segons IP.
5. S’han contrastat dues visions sobre continguts digitals, culturals i propietat en dret d’autor.
- Les entitats tenidores dels drets d’autor han mostrat que a Espanya hi ha por a incloure continguts a la xarxa perquè consideren que no hi ha seguretat.
- Diverses veus han proclamat que s’incloguin i als continguts en internet, que no hi ha oferta, un clar exemple en el cas dels llibres en llengua no majoritàries. En aquest tema uns mesos serà tard.
6. Es reclamen des de tots els àmbits (usuaris, serveis Internet, propietaris dels drets) més certeses. Encara que en el moment que estem de constant canvi, evolució, no és possible oferir certeses totals des dels Governs / Institucions però si s’han de oferir més certeses.
7. Es proposa espai de diàleg, aposta pel diàleg des de diversos punts de vista, interessos i drets que es presenten per aconseguir acords en aquest entorn.
8. S’han apuntat noves possibilitats de nous models de negoci: (potser aquest aspecte és el que ha quedat curt en el debat):
- Investigar més en el model de negoci basat en la mescla, en producte derivat i complementari i no només en vendre el mateix producte físic com a contingut digital a la xarxa.
- Acords entre qui crea el contingut i distribuïdors, operadors o suport per repartir ingressos.
9. Sobre neutralitat a la xarxa, és un debat que sorgeix arran de que cada vegada hi ha més continguts a la xarxa, i els que despleguen xarxes tenen cada vegada més cost el desplegament de xarxes. Cal un model sostenible perquè les inversions de les operadores de telecomunicacions tinguin retorn perquè segueixin desplegant xarxes i així oferir més accés de qualitat al conjunt de la ciutadania i alhora no es posi cap trava al desenvolupament lliure d’Internet.
Entrades relacionades: SGAE, ens vigila?, Drets digitals mobilització en resum #manifiesto, Debat cadena ser drets ciutadania i propietat intel•lectual, Dones, empoderament i TIC’s,
Technorati tags: Neutralitat a la xarxa, dret bàsic, internet, politica, software libre, software, Linux, Open Source, e-government, e-administració, e-administración,