Ahir Marta Continente va presentar un nou projecte important pel que representa i pel seu impacte. La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa el projecte dadesobertes.gencat.cat per tal que la ciutadania, empreses i altres organitzacions puguin reutilitzar la informació.
Un govern obert implica open-data (mesures que propicien la publicació de dades) i open-procés (la creació de canals d’interacció a través dels quals la ciutadania pugui opinar, instar, demanar, aportar i col·laborar ).El projecte dadesobertes.gencat.cat significa l’aposta de la Generalitat per l’open-data.
La Generalitat a un acord de govern es compromet a l’obertura progressiva de les dades públiques de què disposi.
Què és Dades obertes gencat?
És el portal de la Generalitat de Catalunya on estan publicades les dades de caràcter públic, amb l’objectiu de fomentar l’ús i la reutilització de la informació procedent de l’administració. Les dades procedeixen de diferents organismes públics de la Generalitat i estan agrupades en el catàleg de dades.
- Més transparència informativa
- Més governança oberta i de servei
- Més participació ciutadana
- Més interoperabilitat entre serveis del sector públic
- Promoció del valor econòmic
Per què alliberar les dades?
Amb la llibertat d’accés a la informació pública es vol avançar cap a la governança oberta, basada en els valors de transparència, participació, servei i eficiència. També es vol promoure la creació de valor amb la reutilització de la informació pública, facilitar l’ordenació interna dels sistemes d’informació dins l’Administració i fomentar la interoperabilitat entre serveis del sector públic.
De quina manera?
La Generalitat de Catalunya ja fa temps que treballa en la línia de garantir la reutilització de la informació pública i en favor de l’obertura de dades. En són exemples la publicació d’un avís legal per la reutilització de la informació publicada al web gencat, emissió de nombrosos RSS d’informació i possibilitat de descàrrega de bases de dades i alliberament d’aplicacions.
Amb aquest portal s’avança, tal com recomana el W3C, ja que agrupa totes les iniciatives de dades obertes de la Generalitat en un únic catàleg amb informació associada per a la seva reutilització.
La publicació es farà prioritzant que les dades siguin al màxim d’intel·ligibles per a la ciutadania en general i usant llicències de difusió oberta que permetin l’aprofitament comercial quan s’escaigui. ( podeu consultar Com utilitzar les dades?).
L’open data és una filosofia i una pràctica que requereix que certes dades siguin de lliure accés per a tothom, sense limitacions tècniques o legals. En el sector públic, tenir accés a les dades de l’administració garanteix la transparència, l’eficiència i la igualtat d’oportunitats a l’hora de crear valor.
Altres governs d’arreu del món estan impulsant projectes similars al de Catalunya. Vull destacar que els catàlegs open data amb les dades classificades en les categories 3 (formats oberts), 4 (dades en RDF) i 5 (linked data). Només tres casos tenen nivell 5 Reine Unit, Catalunya i Euskadi.
Estic molt orgullosa d’aquesta mesura de govern, feien ben feta!!, ús de les tic a l’administració amb visió progressista, per a generar oportunitats en el conjunt de les persones.
Entrades relacionades:Gobierno Abierto . Open, #Diàlegs en xarxa. Compromís de Montilla, Politica 2.0, proximitat amb la ciutadanía a la xarxa, Diàlegs en Xarxa, Congres de cibersocietat, @desdelamoncloa, comunicacio I+D+i , Politica2.0 catalana, Política 2.0. El Congrés blocs i facebook.
Technorati tags: internet,Informática e internet, web, blogs, Weblog, blog,bloc, bitacora, politica, Blogging, e-government, e-participation, edemocracia, Noticias y política, Tags