Els resultats del PSC a les eleccions catalanes han estat dolents. No hi ha un únic factor que expliqui aquests resultats, s’equivoquen aquells que només fan una lectura en clau catalana dels resultats i qui, com el PP, només fa una lectura en clau de política espanyola.
Entre les causes del resultats dolents del PSC estan …
- La crisi econòmica que ha castigat als governs que han tingut processos electorals. La crisi produeix desesperança i desànim dels sectors afectats directament que tendeixen a abstenir-se (hi ha estudis que demostren per exemple que els aturats participen menys políticament). Aquesta crisi global caracteritzada per un domini dels mercats ha generat descontent i desorientació en els votants d’esquerra que a més a més observen com els governs d’esquerres es veuen obligats a practicar polítiques d’ajustament econòmic.
- El model de govern ha fracassat, fa 7 anys vam optar per una opció estratègia un govern d’esquerres, però durant aquest any el debat polític s’ha centrat majoritàriament en qüestions identitàries no en debats entre dreta i esquerra i hi ha hagut una manca de relat conjunt del govern.
- El debat estatutari, un procés llarg, complicat, amb tensions generades amb la negociació del finançament, i tot aquest procés ha acabat amb una insatisfacció sobre l’autogovern.
El federalisme i l’esquerra retrocedeixen
Les opcions que representa el PSC han perdut suport, tant el federalisme com les esquerres han retrocedit. Si ens fixem en l’eix identitari, les opcions sobiranistes han guanyat pes al parlament, si bé han passant del 45% a un 41,7% de vots, han guanyat 7 escons ( de 69 a 76 escons), les opcions espanyolistes també han avançat (de 17 a 21 escons) , en canvi les federalistes baixen 11 escons (de 49 a 38 escons ). Si ens fixem en l’eix dreta/ esquerra, la dreta amplia posicions passant de 62 a 80 escons i de 42% a un 50% del vot, en canvi l’esquerra perd 22 escons passant de 70 a 48 escons, i de 40,8% a un 18,3% de vot. Tant l’opció del federalisme com l’esquerra retrocedeixen, en tots dos casos el PSC és la força majoritària.
Molts ciutadans no senten representants, creix el vot crític
No només estic preocupada pels resultats del PSC, sinó per que els resultats mostren un distanciament de una proporció important de la ciutadania amb les forces polítiques tradicionals, els partits no estem aconseguint liderar, ni que la gent trobi ens nosaltres respostes , representació i relat.
El vot en blanc te un volum massa gran, si ja al 2006 van ser 60.244 vots (2%) i llavors ho vaig destacar com molt elevat, ara s’ha incrementat fins a 92.331 vots (2,94%). Hem de ser conscients que el vot en blanc és un vot polític de protesta, no significa una actitud passiva, son persones que han anat a votar i a donar-nos un missatge de que “no em representa ningú”.
El vot que podrien denominar “crític” o “anti partits” te un volum realment preocupant aquestes eleccions, sumant els vots de : les forces sense representació parlamentaria, vots en blanc, i a dues formacions que tot i haver obtingut representació parlamentari, SI i C’s, una de les seves senyes d’identitat ha sigut presentar-se com a “no partit”, resulten 513000 vots.
Vot crític “anti partits”
SI + C’s |
208.024 |
Partits sense representació parlamentaria |
213.261 |
Vot en blanc |
92.331 |
Total |
513.616 vots |
% | (16,38%) |
El vot crític representa una gran quantitat de persones que si va anar a votar, i no se senten representades pels partits polítics, crec que aquest és un dels aspectes dels resultats que ens obliguen a fer una autocrítica i reflexió a fons.
Consultar totes les dades: Arxiu Dades eleccions catalanes.
Entrades relacionades: PSC Sant Andreu activisme al carrer i política 2.0, Socialistes majoria a les xarxes socials , PSC. Ni independentista, ni de dretes, Tags technorati:, PSC, Noticias y política, Noticias, Estatuto, Actualitat, Noticies, Estatut, politica, Catalunya, Cataluña Tags blogolaxia: PSC, politica, Estatut
Una bona reflexió, però crec que s’ha de fer una lectura també per sexe i per edat.
Haurem de deixar clar quines politiques són de dretes i quines d’esquerres ? Concretant la nostra gestió quotidiana. Com govern de l’estat? com govern de l’administració local? .
Manca un analisi de les nostres polítiques ( de les nostres actuacions) com partit de esquerra.
Quins valors afegint en la nostra gestió ?
Estic força d’acord amb tu, però no podem perdre de vista que el que està passant ara és una acceleració d’un fenòmen que es va iniciar ja fa una quants anys, i que no hem sabut respondre
A preefct reply! Thanks for taking the trouble.
VGwpbY divaljpjpahg
FYebxl flmvgzicqdcp