Als darrers dies he participat al seminari “Socialdemocràcia hoy” a Costa Rica organitzat conjuntament per la Fundación Ideas (PSOE) i la PLN, amb l’objectiu fonamental de compartir coneixement entre socialdemòcrates.
Estem vivin una paradoxa, amb una crisi mundial provocada pel model neocon de creixement i especulació sense límits ni regulacions, i en canvi la socialdemocràcia europea esta perdent suport entre la ciutadania.
Les preguntes son les mateixes; com aconseguir la justícia social? Com promoure la igualtat d’oportunitats i la llibertat? les respostes s’ han d’adaptar a la nova realitat.
A la meva conferència titulada “Estratègia , comunicació i TIC” vaig plantejar una sèrie de reptes i oportunitats que us resumeixo en aquest 8 punts:
- Hem de definir les polítiques sobre TIC’s en funció del model que volen de l’actual societat en xarxa, la socialdemocràcia ha d’apostar per la societat del coneixement. Hem d’afrontar globalment les polítiques sobre TIC i en aquest marc les línies d’actuació que afecten a la comunicació política, som: la participació de les persones amb responsabilitats a la web2.0 o web social i el govern obert.
- La globalització econòmica és un fet, els gran poders ja ha utilitzat les avantatges de la xarxa pel seu benefici, nosaltres hem de promoure aquestes oportunitats entre el conjunt de la ciutadania, amb un enfoc d’empoderament i ús crític de les TIC.
- Les persones amb responsabilitats polítiques hem de realitzar un bon ús de la web social o web 2.0, participant no només fent transmissió d’informació, hem de realitzar escolta activa, interactuar, compartir coneixement. Practicant las proximitat i transparència en l’acció política.
- Les grans decisions sobre desenvolupament de les TIC no s’han d’enfocar com a qüestions tècniques. A l’àmbit municipal vaig aprendre que d’urbanisme no és neutre, te ideologia; dons les decisions sobre TIC també. Si no incorporem mirada social seran decisions de dretes, o sigui beneficiaran més a la minoria, poderosos, que al conjunt de la ciutadania.
- Existeix un xoc cultural entre les persones anomenades natives digitals ( nascudes després del 1980 i aquelles que fan us intensiu de les TIC) comparteixen una sèrie de codis que estan esdevenint valors ( a favor del “OPEN”, compartir, transparència, multitasca, pensar i aprendre en xarxa, no contraposar virtual i digital) amb les persones dirigents que majoritàriament són immigrants digitals i realitzen només un us puntual de serveis concrets de Internet.
- Existeix un moviment que podrien anomenar “moviment open” format per persones que col·laboren i/o promouen a través de la xarxa coneixement i continguts amb drets d’autor obert, reutilitzables per altres lliurement. Bons exemples del “moviment open” són la wikipedia , engunay celebra el 10é aniversari, milers de persones que contribueixen en la generació i manteniment dels seus continguts, o les comunitats de software lliure on milers de programadors treballen en xarxa per trobar una solució informàtica i posar-la a disposició de tothom. Recentment aquestes estratègies s’han estès a diversos camps com la cultura (Free Culture), les publicacions científiques (Open Aceess), la Innovació (Open Innovation), les dades públiques (Open Data) o la pròpia forma de governar (Open Government). Estem davant d’un nou moviment? El ‘moviment open” és un nou moviment social, amb un impacte similar al que van tenir els moviments feministes i ecologistes als 70? Sens dubte cal una aliança de la socialdemocràcia amb aquest moviment, inevitablement existeix una certa incorporació dels seus valors al nostres projectes.
- La etapa de la web social la ciutadania aporta continguts i també opinió a la xarxa. Cal tenir present que l’espai públic ha canviat i hem de replantejar la nostra forma de comunicar i cercar opinions i aliances entorn a projectes públics.
- Hi ha dos conceptes clausper a la practica política que s’estan en mutació : la representativitat i la intermediació.. Els intermediaris ( mitjans de comunicació – especialment premsa escrita-, discogràfiques, distribuïdors) perden pes a l’etapa de la web social. La premsa diària, els diaris, estan patint una crisi i estan en plena transformació. La participació individual i personal esta resituant el paper de la representativitat dels moviments associatius tradicionals. (Ajuntament pacta projecte urbanístic amb associació de veïns i una iniciativa a Internet mobilitza a la majoria en contra). Cal dons replantejar els processos de participació, explicació i generació d’aliances davant de iniciatives polítiques.
En flickr: fotos sobre Socialdemocracia hoy. Costa Rica.
Entradas relacionadas: Art Project, Internet per l’accés a la cultura, Deu anys de Viquipèdia, Open data en la Generalitat. dadesobertes.gencat.cat, Gobierno Abierto . Open, Politica 2.0, proximitat amb la ciutadanía a la xarxa,
Technorati tags: internet,Informática e internet, web, blogs, Weblog, blog,bloc, bitacora, politica, Blogging, e-government, e-participation, edemocracia, Noticias y política,