Els darrers mesos s’ha incrementat l’allunyament entre la política i la ciutadania, la causa principal és la crisi, l’elevat atur juvenil que fa que inclús ja es parli de “generació perduda”.
A més, la tramitació de la llei Sinde, va generar durant mesos mobilitzacions contra la iniciativa a les xarxes i finalment es va crear el “moviment” (#nolesvotes) contra els partits que han donat suport a la llei. (nota : Cómo influirá #nolesvotes en las próximas elecciones? )
La plataforma Democracia Real Ya va convocar mobilitzacions per Internet especialment des de les xarxes socials, sota el lema: ‘No som mercaderia en mans de polítics i banquers‘. No podeu imaginar la inquietud que produeix en una diputada d’esquerres que ens comparin amb els banquers, alguna cosa hem fet molt, molt malament.
Milers de persones van manifestar-se ahir pel centre de diverses ciutats contra els poders, especialment contra la classe política i el sistema democràtic (manifest).Les etiquetes dels missatges sobre les mobilitzacions són #democraciarealya, #nolesvotes , #15M i actualment #silenciomediatico, #spanishrevolution.
Us recomano la reflexió de Juan Varela (Periodista 21): #15m, revuelta contra una democracia agotada.
Als darrers mesos han canviat molts paràmetres. En la crisi que va començar a causa d’un model desregularitzat d’inversions, semblava que hi haurien més controls, però finalment els poders econòmics marquen el ritme del deute dels països Europeus. Es produeix un atac al model Europeu, la zona del mon amb més protecció social i més regulació econòmica.
Pot ser, volíem controlar més als poders econòmics i els poders econòmics estan dominant massa als governs, sobre tot els micró governs. Esta clar que necessitem un govern global i un veritable govern d’Europa. Ens falta regulació mundial, una veritable regulació econòmica, lleis i normes, sinó la norma és la del poder, dels diners.
L’altre dia llegia una frase molt representativa: quan ja teníem les respostes, ens van canviar les preguntes.
En aquests època de canvis accelerats cal més que mai proximitat, escoltar, relat polític, explicació a la ciutadania del que passa amb transparència. No ho hem fet prou, i més a més existeix una certa desconnexió entre representants polítics i les persones més joves que utilitzen noves formes de participació a les xarxes.
Us deixo alguns apunts i reflexions
- L’espai públic i la comunicació ha canviat , especialment per les persones natives digitals (joves), en canvi els processos polítics són idèntics als de la societat analògica.
- En la etapa de la web social, la ciutadania aporta continguts i també opinió a la xarxa. Cal tenir present que l’espai públic ha canviat i hem de replantejar la nostra forma de comunicar i cercar opinions i aliances entorn a projectes públics.
- Hi ha dos conceptes claus per a la pràctica política que estan en mutació : la representativitat i la intermediació.
- Els intermediaris perden pes a l’etapa de la web social. Els partits polítics tenim un paper de intermediació.
- La participació individual i personal està ressituant el paper de la representativitat dels moviments associatius tradicionals.(Ajuntament pacta projecte urbanístic amb associació de veïns i una iniciativa a Internet mobilitza a la majoria en contra). Cal dons replantejar els processos de participació, explicació i generació d’aliances davant de iniciatives polítiques.
Fotos a flickr: #15m, #democraciarealya.
La fotografía que ilustra esta entrada ha sido obtenida de la galería Flickr de Alfonso Gómez: http://www.flickr.com/photos/alfonsogomez/sets/72157626728548436/
Gracias.