Avui fa sis anys que vaig crear aquest bloc, que vaig publicar la primera entrada gràcies a l’ajuda de Montse Boix. El mateix contingut del bloc ha anat evolucionant convertint-se en l’espai central dels diferents espais de la web 2.0 en els quals comparteixo informació i interactua amb la ciutadania (flickr, youtube, twitter, facebook, linkedin y google+).
En aquests anys hi ha hagut una ràpida evolució del web 2.0 o web social. Entorn a finals del 2005, quan vaig començar, els blocs començaven a despuntar a Espanya (als pocs mesos van sorgir esdeveniments como Blogs La conversación, el primer Evento Blog a Sevilla 2006 al qual vaig participar).
Actualment algunes persones opinen que els blocs han passat a un segon pla i la presència a la xarxa passa per les xarxes socials. Crec que els blocs segueixen sent un espai de reflexió imprescindible, per a la presència i la identitat digital a la xarxa. Tant per a professionals que volen ser presents a la xarxa, com per a responsables públics, com és el meu cas. Els ideal és combinar bloc amb les xarxes socials.
Actualment al bloc escrius més reflexió o informació que requereix un cert espai, i en les xarxes interactues. Les xarxes socials faciliten les relacions, el diàleg, la comunicació, les possibilitats de compartir i l’escolta activa en temps real.
Sens dubte les xarxes socials han irromput amb força. Es tracta de l’espai més “social” de la web 2.0 o web social. Els éssers humans som socials i d’aquí el seu èxit. Moltes vegades el valor que representa per a les persones el fet d’estar-hi, és simplement mantenir la connectivitat i el contacte amb altres persones.
Les xarxes socials genèriques, com Facebook, han estat la porta d’accés a l’ús d’Internet de molts persones, especialment per la seva facilitat d’ús. La veritat és que jo combino twitter, facebook, LinkedIn i ara google +.
Twitter és el primer lloc al que em connecto i és un gran espai on mantenir-me informada, percebre tendències i reaccions de la ciutadania. Facebook encara permet arribar a més persones i sobretot dóna facilitats a través de les llistes d’organitzar contactes per poder segmentar missatges. En LinkedIn, en ser una xarxa professional, si contactes i continguts sobre els temes dins de la meva activitats als Polítiques com és cas de les TIC i polítiques de gènere. En Goggle +, en la qual participo fa només tres mesos, m’agrada el seu funcionament ja que permet segmentar més fàcilment a qui enviar quin tipus d’informació, encara que actualment encara hi ha un nombre reduït d’usuaris.
Vull destacar els meus aprenentatges en la xarxa, on si alguna cosa resumeix aquests 6 anys d’estar en xarxa és el continu aprenentatge d’un espai en contínua evolució, aquestes són algunes de les coses que he après:
– A trobar informació de fonts alternatives als canals més coneguts o habituals.
– Compartir com un valor, a la xarxa si comparteixes et retorna més.
– A practicar el coneixement i treball col.laboratiu. Una de les oportunitats d’una xarxa distribuïda com és Internet, és que permet crear a partir de la saviesa de les multituds.
– Tenir més empatia, a posar-me en el lloc de les altres persones, a pensar perquè altres pensen d’una altra manera i intentar entendre les seves raons
– Llegir, processar i contra argumentar, i comprendre perquè altres tenen una visió determinada de la meva i de les meves idees.
Moltes gràcies! és un plaer estar en xarxa amb tots i totes vosaltres
Moltes felicitats pels 6 anys! Un plaer seguir-te llegint.
Enhorabona!!!!
I sembla que fos ahir …. Felicitats!
moltes gràcies!!