Practicar la filosofia del govern obert o open goverment, és important per a l’aprofundiment i millora del funcionament democràtic, per això és necessari construir i concretar la seva aplicació a cada institució democràtica, siguin els parlaments, els governs, els ajuntaments o partits polítics.
Hem d’apostar clarament per practicar la governança oberta. Es tracta d’un repte d’eficàcia i d’adecuació dels processos polítics a la nova societat xarxa. Però, més enllà de tot això, el gran repte consisteix a recuperar la confiança de la ciutadania en la política i en les institucions. Aplicar conceptes com la transparència i obertura utilitzant les tic, i per tant amb un potencial major de possibilitats reals d’auditoria i de control per part de la ciutadania, implicarà un major empoderament de la ciutadania i més possibilitats reals i tangibles de connexió entre ciutadania i responsables polítics.
Fa pocs dies em referia al partit xarxa o partit obert pel qual apostem al PSC-Barcelona, avui vull compartir la interessant aproximació d’Antonio Gutiérrez Rubi sobre el concepte de “parlament obert” en el marc de l’entrevista participativa creada per les lectores i lectors del bloc de Luis Rodríguez Vives (@ elchiconaranja).
Les 8 característiques del Parlament obert:
- Les eleccions són cada quatre anys (generalment). L’obligació d‘informar i retre comptes és cada dia.
- Els parlaments generen molta informació. No és seva. És de la ciutadanía.
- Els processos parlamentaris han de poder-se traçar, seguir, mesurar. Cal fer possible fils de seguiment digitals amb totes les dades disponibles. La tramitació ha de ser presentada com un continu conceptual, no com una seqüència temporal.
- Agendes públiques.
- Registre d’activitats, reunions, sol • licituds dels parlamentaris oberts i accessibles a tothom.
- Rendició de comptes que el Parlament ha d’exigir als parlamentaris al final de cada període de sessions i al final de la legislatura. Al marge dels acords o altres pràctiques que tinguin a bé els partits als quals pertanyen.
- Informació non stop 24/7/365 No organitzar-se amb l’horari de la institució, sinó amb l’horari de la societat.
- Multiformat i multiplataforma de tota la informació.
Es tracta d’una primera aproximació clara i concisa. Ara parlamentaris i parlamentàries ho haurien revisar i fer propostes, i així construir característiques i compromisos institucionals i personals per crear parlaments oberts.