Aquest 28 de setembre, dia de l’acció global pel dret a l’avortament legal, no és una data més per visibilitzar els drets de les dones: el govern del PP ha anunciat el retrocés en el dret a poder practicar un avortament legal i en condicions sanitàries dignes. El pensament conservador vol restringir la llibertat i la salut de les dones.
Fa poc més de 2 anys de l‘aprovació de la Llei de salut sexual i reproductiva, una llei integral amb l’objectiu principal de reduir el nombre d’avortaments i incorporar aspectes preventius. Diversos estudis avalen que en aquests dos casos els avortaments han disminuït.
Però també despenalitza l’avortament, incorporant l’opció d’una llei de terminis, amb la qual les dones poden interrompre l’embaràs durant les primeres setmanes de gestació de forma legal i segura. L’alternativa aboca les dones als avortaments il•legals, fora del circuit acreditat per la sanitat pública, en definitiva, condicions no segures per a la seva vida.
Algunes dades per reflexionar …
- Segons l’ONU, al voltant de 75.000 dones moren a l’any per avortaments insegurs en països amb lleis restrictives.
- El 1976, quan es van practicar 300.000 avortaments clandestins a tot l’Estat, 3.000 dones van morir en interrompre un embaràs a Espanya (les dades del Tribunal Suprem).
La dreta conservadora vol restringir el dret de les dones a decidir, però aquesta restricció té greus conseqüències en la salut de les dones, com mostren les dades a nivell mundial, sobretot per a les dones amb menys recursos.
La plataforma #nosaltresdecidim, creada per aglutinar el màxim de suport social en contra d’anar enrere amb l’actual Llei de l’avortament, ha organitzat una acció a twitter per reivindicar la no modificació de la llei. La campanya consisteix a publicar missatges a twitter durant tot el 28 de setembre (#28s) que comencin amb les etiquetes : #28s #nosaltresdecidim #avortamentlliure. ( veure missatges publicats)
Els drets no s’aconsegueixen en silenci. Aquest dret no s’ha aconseguit en silenci. Moltes dones han reivindicat durant anys per arribar a aquesta llei, que alguns moviments de dones consideren encara insuficient, si no aixequem les nostres veus plurals per dir: “cap pas enrere en els drets de les dones”. Perquè ara cal aixecar la veu per no retrocedir.
Entrades relacionades: #nosaltresdecidim Els drets de tothom estan en perill
1 thought on “28s# dret a decidir. Aixecar la veu per no retrocedir”