Fa unes setmanes vaig anunciar al bloc el Fòrum Cultura Europa 2012. I hi vaig participar en aquest esdeveniment de cultura lliure i accés al coneixement; la sensació que tinc sempre que em trobo amb la gent que treballa i aposta pels drets digitals i la cultura lliure en espais oberts és la creença en la força de la intel•ligència col•lectiva i que la possibilitat de millora genera més coneixement. La llibertat, la cooperació i la comunicació acaben creant més coneixement.
Cal destacar la intervenció de Howard Rheingold, autor del llibre The Next Social Revolution, que va parlar de la idea de les multituds intel•ligents, va comentar “no parlem només de política, sinó d’una transformació sistèmica” .
Així, amb aquest post formo part de la cadena de coneixements i difusió, vull compartir amb vosaltres alguns projectes que es van mostrar al Fòrum. Aquí teniu alguns dels més innovadors:
– Silvia Nanclares (@silvink)
“Tengo comunidad luego edito, frente a tengo producto busco clientes”
Canviar la lògica de funcionament del màrqueting fins ara, si es tenia un producte a vendre, ara es té una comunitat a qui vendre. Així neix una biblioteca oberta i col•laborativa, l’objectiu és socialitzar la lectura i incentivar la cultura de compartir. La seva pàgina permet ressenyar, enllaçar i descarregar continguts en diversos formats (textos, àudios, vídeos). Lluny de voler ser un ‘llibres yonkis’ # bookcamping proposa omplir les seves prestatgeries amb contingut 100% lliure contribuint a un model de cultura sostenible.
– Josianito Llorente (@josianito)
http://opensourceecology.org/index.php
“Preservar el conocimiento generado, asegurar un acceso amplio estas tecnologías y mantenerlas libres se hace indispensable para imaginar un futuro mejor”.
En el paroxisme del coneixement obert i col•laboratiu, la possibilitat de crear les cinquanta màquines necessàries per al funcionament del món, sense patents. El manteniment s’hauria de fer en el plànol local. Opensourceecology suposa un desafiament per a l’actual model de producció i de consum, ja que la posada en comú dels coneixement suposa la reducció fins a una vuitena part del cost actual. És el darrer nivell de la transformació del que s’ha de crear en obert i que pot donar pas al que ell anomena com “la guerra de les coses”. És important aconseguir que s’avanci en aquest camí abans que els lobbys no el tanquin. Preservar el coneixement passa per fer-ho lliure.
– Estado Rio Grande del Sur (Brasil) Toret (@toret)
http://gabinetedigital.rs.gov.br/
@toret: “El més important són les transformacions socials, no les lleis”
Aquesta experiència de govern obert es basa en la consulta ciutadana davant de problemes (ara hi ha una sobre la seguretat vial), la població proposa alternatives, que són filtrades i finalment es produeix una votació popular, el resultat de la qual és vinculant, és a dir, es porta a termini. Governador pregunta com millorar la sanitat a Rio Grande, la resposta va ser de 60.000 participants, dispositius on i offline. Aquest exemple, però no és sinó el resultat d’una tradició participativa i conscient per part de la ciutadania arran dels fòrums de Portoalegre.
– Robert Bjarnson
citizen.is
President de Citizens Foundation de Islàndia, que ofereix plataformes de codi obert per a la participació cívica usa #opensource que posa a disposició de tothom per a repetir l’experiència de la constitució d’Islàndia. Aquest és el país amb major percentatge de població connectada a Internet, aquest fet permetre difondre la informació. Les protestes eren per motius molt diversos, però un de comú i clar “volem una nova constitució”
– Leila Nachawati (@leila_na)
http://es.globalvoicesonline.org/
“Creiem en la llibertat d’expressió: a protegir el dret a parlar – i el dret a escoltar. Creiem en l’accés universal a les eines d’expressió.”
Aquesta iniciativa és una lluita per la informació i contra la censura, no només en alguns països, si no en mitjans tradicionals. Global Voices és una comunitat de més de 500 blocaires i traductors d’arreu del món que treballen junts per portar-li informes de blocs i mitjans ciutadans de tot arreu, amb èmfasi en les veus que no són escoltades habitualment en els principals mitjans internacionals.
2 thoughts on “Per la llibertat a Internet, projectes innovadors”