Hi ha un perill real que internet deixi de ser una xarxa lliure i oberta, de perdre les potencials oportunitats que ens ofereix a tothom, que segons quines veus puguin ser apagades, silenciades, d’oportunitats que es poden perdre i això ens fa menys lliures.
La cita és d’aquí a poc, a la cimera de Dubai, que se celebrarà del 3 al 14 de desembre. En la World Conference on International Telecommunications (WCIT-12) els governs, entre ells els 42 que restringeixen internet, negociaran les bases del futur de la xarxa. Entre altres qüestions es tractarà la possibilitat de filtrar i censurar continguts i accions.
La conferència està tancada a la participació de la ciutadania i organitzacions privades i no governamentals. Cada vegada hi ha més mesures repressives contra la llibertat a internet. Hi ha 42 països on es censura i es filtra el contingut publicat a internet. Només en els dos últims anys, els governs han promulgat 19 noves lleis en contra de la llibertat d’expressió a internet.
Una de les campanyes més importants de resposta a aquesta agressió va a càrrec de Google. La companyia, propietària del cercador més popular de la web, va convocar els usuaris perquè es pronunciessin abans de la WCIT. “Alguns governs volen aprofitar la reunió a porta tancada per regular l’ús d’internet”, va assenyalar l’empresa.
La resistència s’ha posat en marxa a través d’iniciatives com #freeandopen de Google o No sin nuestro consentimiento.
La xarxa, com a metàfora de la llibertat, comença a ser incòmode als governs més autoritaris. Internet és una xarxa oberta, plana (tots els nodes són signes) i de lliure circulació d’influència. Aquesta ens permet aconseguir les oportunitats entre la ciutadania i és la única que pot parlar de llibertat al segle XXI.
Entrades relacionades:
#diadeinternet
La revolución es red
Per la llibertat a Internet, projectes innovadors
Irekia govern obert a Euskadi