El català no és una opció, és part del poble de Catalunya. No és una opcio destituir #wert és necessari , comentava ahir a twitter mentre milers de ciutadans i ciutadanes també reaccionaven amb missatges amb etiquetes com #Wertgonya #somescola o #wertdimissio .
L’esborrany de la llei d’educació de Wert, ministre d’Educació, Cultura i Esport, situa el català com a una assignatura optativa; en concret, es situaria com la quarta llengua en la seva categorització després del castellà i dues llengües estrangeres. Aquesta proposta de llei aposta per uniformitzar l’Estat Espanyol, és una negació del català o gairebé un intent d’anular la llengua catalana.
La proposta de llei d’educació és uniformadora. Uniformitza per situar el castellà com a llengua prioritària. Atorga al castellà el paper de llengua única a aprendre de forma obligatòria com durant l’etapa franquista, com a element igualador, negant així la realitat plural existent a Espanya.
Nega la realitat del català com a llengua habitual i quotidiana. Però el català no és una opció, es un element que forma part de la vida dels catalans i les catalanes, és una part integrant del poble de Catalunya, per aquesta raó és un dret i un deure aprendre el català. Aquesta proposta nega la llengua catalana al situar-la com una opció, i no com un dret. Aquesta també és una forma d’anul•lació, proposant per a una llengua minoritaria un futur més feble. Sense un Estat que la recolzi, les llengües, acaben morint.
Tracta de forma perversa a les llengües cooficials categoritzant-les de llengües maternes, assignat a les llengües que no són el castellà un paper restringit a l’àmbit familiar i no com una llengua de l’ àmbit públic. Però, al mateix temps, legitima legalment que les persones que la seva llengua materna sigui el català, en un país on aquesta és llengua oficial , no tinguin la garantia de aprendre-la al sistema educatiu.
Aquesta reforma de la dreta més rància vol obviar l’èxit del model d’immersió lingüística a Catalunya, que amb els seus defectes, ha aconseguit que vàries generacions de catalans i catalanes de qualsevol procedència dominin el català i el castellà a l’acabar l’educació obligatòria. La immersió lingüística va ser una aposta per la igualtat d’oportunitats ja que precisament garanteix que els fills i les filles de persones procedents d’altres bandes dominessin el català, i per tant, tinguessin les mateixes oportunitats laborals i socials.
La proposta del Ministre, que situa el català com assignatura optativa, significa que es podria completar l’etapa d’educació obligatòria – avui ESO- sense conèixer de forma correcta el català. Wert és Ministre d’Educació que opta perquè els catalans i les catalanes del futur tinguin menys educació.
El senyor Wert no només és Ministre d’Educació, sinó que a més ho és de Cultura, i amb la seva iniciativa demostra que la seva dimissió no és una opció, sinó una necessitat, perquè no contempla que la pluralitat de cultures és una riquesa de l’Estat Espanyol i que la seva obligació és protegir la llengua catalana.