La vicepresidenta i comissària europea de Justícia, Viviane Reding, promou una directiva que obliga a la paritat als consells d’administració de les empreses. Per caminar cap a la democràcia paritària, cal avançar en la presència equilibrada d’homes i dones a tots els àmbits públics, tant en l’àmbit polític, com cultural, social o econòmic.
L’any 2020 els consells d’administració de les empreses que cotitzin a borsa hauran de tenir un mínim del 40% de dones, una dada que queda molt lluny de l’actualitat, en què només un 13,7% de les dones arriben a aquests consells d’administració. Això sí, la sanció recaurà sobre els governs dels estats membres i la seva voluntat de complir o no amb la normativa europea.
El mecanisme promou que amb candidats/es amb igual qualificació, la futura norma obligarà a les grans empreses a escollir les dones, així el procediment de selecció serà transparent i neutre i tindrà en compte l’experiència i les qualificacions. En el camí per aconseguir aquest acord queda la pretensió inicial de la comissària que afectés a totes les empreses de més de 250 treballadors, i es queda finalment en les cotitzades, i després de fer-se palès el fracàs de la via de la voluntarietat. La comissària va proposar al març de 2011 la via voluntària que s’ha demostrat insuficient per impulsar l’ascens de les dones. La comissària Reding va oferir a les empreses que es comprometessin a augmentar la proporció de dones fins a un 40% el 2020 en els seus òrgans de direcció. Només 23 s’han acollit a la iniciativa des de llavors. La presència femenina en llocs de direcció va augmentar un 1,9% el 2011, enfront del 0,5 de 2010. Reding ho veu insuficient: “Trigarem dècades a aconseguir la paritat”, afirma, i atribueix l’impuls a la imposició de quotes en alguns països. La vicepresidenta va destacar, sense donar xifres, l’avanç aconseguit a França, Itàlia o Bèlgica, que han regulat la matèria. A la resta de països no ha passat res, va assenyalar.
El país gal va establir el gener de 2011 una quota femenina del 40% a les seves empreses de més de 500 treballadors. I ara és el país que més ha incrementat la presència femenina en els consells d’administració entre octubre de 2010 i gener de 2012, un 10%. La mitjana europea (1,9%) i d’avui és que un 22% dels alts càrrecs són dones. També Bèlgica ha experimentat un fort impuls (més del 4%) després de regular la matèria. Fa gairebé dos anys, Reding va plantejar a les empreses de la Unió Europea que, sense necessitat de recórrer a legislació europea ni a les quotes, augmentessin per la via de l’autoregulació el nombre de dones en els llocs directius.
A Espanya, la llei d’Igualtat del 2007 recomana a les societats de l’Ibex 35 i a les que tenen més de 250 empleats a incloure el 40% de dones en els seus consells d’administració. El termini per aconseguir aquest objectiu és l’any 2015. No es preveuen sancions, però sí incentius per a les empreses que compleixin. A finals del passat any, el percentatge de dones en consells d’administració era del 10,8%.
Construir la democràcia paritària requereix avançar en la presència de dones i homes a tots els àmbits públics. Només tindrem democràcia plena si a totes les decisions sobre el conjunt de la societat participem dones i homes. La societat està formada a parts iguals i cal compartir les decisions.
Si vols més informació:
Document decisió UE 40%empreses
* El gràfic mostra la taxa de dones dels membres dels consells d’administració de les empreses cotitzades en borsa dels estats membre de la Unió Europea i d’altres països (Islàndia, Noruega, Austràlia, Canadà i Estats Units)
I actually have learned quite a bit from you.Thanks for sharing.
So lots of individuals have come to your blog.