Volia compartir amb vosaltres la reflexió sobre la necessitat del “Govern obert, el Govern de futur”, un article d’Enric Guinart, que tracta de la nova política, la que neix de la proximitat que ens permet internet. Sempre és una alegria el reconeixement a la tasca i a l’esforç fet. En aquest cas el ressò arriba des d’Andorra, com a política referent i el partit xarxa. Coincideixo amb la necessitat d’abordar l’Open government com a resposta ciutadana.
L’article posa l’èmfasi en que l’objectiu últim de l’Open government, o Govern obert, és fer realitat la idea original de la democràcia perquè estableix “canals de comunicació i contacte directe entre els ciutadans i l’administració gràcies a les noves utilitats que avui en dia ens ofereix internet, perquè la idea originària de la democràcia és governar entre tots/es”. La xarxa permet construir la política i la seva gestió des de la ciutadania, “basada en tres pilars: transparència, participació i col·laboració”, diu Guinart.
Per aquesta raó, el Govern obert implica establir canals de comunicació a través de les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Estic convençuda que actualment apostar pel Govern obert no és només una oportunitat d’aprofitar les TIC. Per a la socialdemocràcia, com a defensora del que és públic, sé que suposa adequar la governança a la dinàmica de la nova societat en xarxa i en conseqüència de les noves demandes de la ciutadania.
El Partit Xarxa no significa només adoptar les TIC, es tracta d’un tema d’actitud. Les TIC són l’instrument que fa possible els seus objectius d’obertura, transparencia, interacció i oportunitats de participació flexible. Aquest nou enfocament de la política implica assumir una organització més basada en el model xarxa, implica assolir els principis de la governança oberta en la nostra relació amb la ciutadania i en les formes de funcionament: ser una organització xarxa.
Al PSC – Barcelona hem creat una plataforma on-line; el nostre espai de participació a la xarxa (espaisocialistesbcn.cat). I arran de la posada en marxa d’aquests nou espai, la periodista Karma Peiró, en una entrevista que titula “Un partit polític per a una societat xarxa”, parla de les opcions de participació que ofereix la plataforma que permet a tothom consultar directament els argumentaris, valorar i votar les propostes, participar en els fòrums de debat i seguir els actes oberts a través de canals de vídeo streaming.
ENTRADES RELACIONADES: Partit xarxa en marxa, Un partit polític per a una societat xarxa, Irekia govern obert a Euskadi
7 thoughts on “Societat xarxa i democràcia”