Ahir em van publicar aquest article a El Periódico de Catalunya coincidint amb la convocatòria de #4j#donesdecidim i el tercer aniversari de l’entrada en vigor de la llei d’avortament del 2010. Que no ens retallin el dret a l’avortament.
Perquè defensem una maternitat responsable i criatures desitjades vaig votar la llei de l’avortament fa poc més de tres anys. Vaig votar en consciència la llei de l’avortament, en consciència que les que més necessiten aquesta llei són les dones amb posició social més feble, en consciència que ja era hora que tinguem una llei de terminis, en consciència que vull que les dones puguin decidir. Aquestes són les raons que vaig respondre públicament quan els sectors autodenominats ‘pro vida’ pressionaven diputats i diputades.
¿Algú defensa i cuida més la vida que les dones? Les dones que donen la vida i cuiden les persones han de decidir en llibertat. Els qui defensem els drets de les dones també defensem que les criatures que neixin siguin desitjades. Perquè volem una societat d’homes i dones lliures. Resulta paradoxal que els qui ens retallen tots els drets defensin un natalisme que només portarà al món més persones amb menys drets. Precisament aquells sectors que pretenen que les dones tornin a un paper tradicional, ja que el seu model es trenca si les dones són lliures i autònomes.
Contrareforma
La contrareforma Gallardón, que coneixem a cop d”anunci interruptus’, és especialment regressiva, ja que eliminaria el model de termini durant el qual es pot interrompre l’embaràs, i prohibiria l’avortament eugenèsic -per malformació del fetus- . L’última llei va incorporar un model de terminis per deixar de criminalitzar les dones, així va deixar de ser delicte que les dones decidissin interrompre el seu embaràs durant les primeres setmanes de gestació.
El Dret Penal es crea per lluitar contra els i les criminals. Les dones que decideixen interrompre el seu embaràs no són criminals. Hauríem d’interpel·lar els qui volen eliminar aquesta opció legal: ¿Per què volen seguir castigant-les penalment? ¿Per què volen seguir criminalitzant-les? No crec que la nostra societat comparteixi el càstig penal davant una situació difícil i complexa com aquesta. Les conseqüències de prohibir l’avortament eugenèsic són terribles com hem seguit recentment pels casos de Savita d’Irlanda o Beatriz del Salvador, una dona morta i una altra va salvar la vida ‘in extremis’ després d’una gran pressió internacional.
‘Nosaltres Decidim’
Prohibir l’avortament eugenèsic significa condemnar les famílies al dolor. Suposa obligar pares i mares que no ho vulguin, a tenir fills amb malformacions i tenir problemes tota la vida. Un fet que encaixa més amb un model de societat submisa i resignada. ¿La dreta vol perpetuar el dolor? Es tracta de la mateixa dreta que retalla la llei de dependència i tots els serveis de suport a la persones amb necessitats especials.
En aquest sentit, la plataforma ‘Nosaltres Decidim‘ organitza l’acte de denúncia ’60 raons, 60 veus, 60 persones’ sota el lema ‘Que no ens retallin el dret a l’avortament’, el 4 de juliol, coincidint amb la setmana del tercer aniversari de l’entrada en vigor de la llei de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs (2/2010). Es realitza davant la Catedral de Barcelona per simbolitzar com el Govern del PP vol reformar la llei segons els dictats de la cúpula de l’església catòlica i dels sectors més conservadors.
No podem guardar silenci mentre tramen o retallen els drets de les dones per satisfer els sectors més conservadors de la societat. Hem de rebutjar aquesta contrareforma, que faria retrocedir més de 30 anys en drets de les dones, limitant les opcions d’avortar de forma legal i segura.
Drets
Defensem que totes les persones tenen dret a tenir o no criatures i també a decidir quan tenir-les. Els avanços en drets i llibertats conquistats en els últims anys, amb la força del feminisme i d’altres moviments de l’esquerra social, no poden eliminar-se d’un cop de ploma a l’ombra de la crisi.
1 thought on “Volem criatures desitjades”