El Partit Popular opta per una llei de transparència de mínims en lloc de promoure l’obertura que permeti restablir la confiança amb la ciutadania. La llei de Transparència aprovada en solitari a la fi de juliol en comissió i que s’aprova avui al ple del congrés ha estat contestada per col·lectius com a insuficient (OFKN Spain considera insuficient la llei de Transparència).
Aquesta llei no és l’aposta d’un govern que vulgui combatre la crisi de la política. No ha estat capaç d’aconseguir cap aliat polític, ni les aliances majoritàries que requeriria una llei d’aquesta envergadura, i menys si suposa una aposta valenta per millorar la nostra democràcia.
Una tramitació que resulti en una llei de Transparència amb un resultat pobre i poc ambiciós genera decepció. El PSOE lamenta que es tracti d’una llei curta, pobra i poc útil. No hi ha hagut una actitud de compromís real amb la transparència. L’actitud del govern del PP abona més la crisi de la ciutadania amb la política en comptes de combatre-la.
Els i les socialistes durant aquests mesos han anat fent propostes encaminades a aconseguir una veritable llei de transparència , que incorpori:
•Incloure a la Casa Real
•Incloure entitats amb important finançament públic
•Publicitación activa de la informació
A aquesta llei de Transparència li falten quatre aspectes bàsics, manques fonamentals per suposar un pas endavant al govern obert com són:
•Com ja vaig comentar en l’inici de la tramitació, la llei de transparència hauria de reconèixer l’accés a la informació pública com un dret fonamental si volen que es tracti d’una llei que promogui la ciutadania activa i regeneració democràtica.
•Totes les institucions i organitzacions que rebin diners públics han d’estar obligades a la transparència activa, les institucions han de fer publicitat activa (la que s’ha de publicar sense que ningú la sol·liciti prèviament), informació que prevé la corrupció. Entre altres aspectes, sobre els processos urbanístics, les entitats privades que presten o gestionen serveis públics, els alts càrrecs, els comptes anuals i els informes d’auditories dels afectats per la llei així com la informació i comptes de les campanyes de publicitat o comunicació institucional.
• La llei de Transparència si és una aposta seriosa ha d’incloure sancions
•Ha d’incloure la Casa Real, la màxima institució de l’estat ha de ser exemplar
Entrades relacionades:
Transparència i representativitat democràtica
Llei de transparència, apostem pels drets