.
Artícle publicat al diari El Periódico de Catalunya.
Les decisions que estem prenent al voltant del reglament de les primàries, especialment pel que fa als avals necessaris que hauran de presentar les candidatures, així com el sistema de votacions que s’utilitzarà, configuraran el model de primàries perquè els barcelonins i les barcelonines puguin decidir qui serà alcaldable socialista a Barcelona.
Volem primàries obertes i participades
Volem unes primàries obertes, és per això que hem de prioritzar mètodes que impulsin la participació i la mobilització de la ciutadania. El procés de primàries obertes és una aposta per la innovació política i la regeneració democràtica, apostant perquè la ciutadania participi a l’hora escollir qui liderarà la candidatura i el projecte per a l’Ajuntament de Barcelona.
¿Què són els avals?
Un aval és una mostra de suport individual a una candidatura concreta, un requisit imprescindible en qualsevol procés de primàries. L’experiència dels països que ja han celebrat eleccions primàries ens mostra quins tipus d’avals es poden establir perquè les candidatures guanyin credibilitat a la vegada que garanteixin un suport de la base del partit.
El primer tipus d’avals són els interns. Es tracta de suports de persones afiliades o bé de membres d’òrgans del partit. A Itàlia, França, es necessita un nombre mínim de firmes dels seus militants per presentar candidatura a alcaldable de Roma o presidenciable d’una Regió o del Govern.
Hi ha també els avals externs, és a dir, suports de potencials electors socialistes. Finalment tenim els avals territorials que estableixen un nombre mínim de suports per a cada districte. En aquest cas, el reglament de les eleccions primàries italianes els contempla.
Avals interns, garantia de valors progressistes.
Els avals interns es configuren com una garantia que les candidatures representen verdaderament l’opció política que volen encapçalar, evitant així que una persona allunyada ideològicament acabés encapçalant la candidatura d’un projecte polític.
Per evitar el bloqueig d’algunes candidatures que recollissin molts avals interns, provocant que altres no poguessin presentar-se, s’hauria d’incloure un nombre màxim d’avals interns per candidatura. D’aquesta manera tindrem unes verdaderes primàries obertes a la ciutadania.
Avals externs, suport de la ciutadania
En unes primàries obertes en què es demana l’opinió a la ciutadania i on aquesta pot votar, li hem de donar protagonisme per provocar que les candidatures es donin a conèixer portes enfora. Per tant, els avals externs han de poder ser un termòmetre del que està passant: ¿quina acceptació té un candidat o candidata entre la ciutadania?
Quins suports és capaç de sumar?
Qui aspira a presidir els Estats Units ha d’anar als estats més petits i reunir-se en assemblees de poques persones, per sumar els suports necessaris i poder seguir amb la seva candidatura. De la mateixa manera, qui aspiri a ser alcaldable socialista de Barcelona ha de començar per conquistar la ciutadania a les places de la ciutat. Humilitat i proximitat han de ser requisits indispensables per recuperar suports a la ciutat.
Així doncs, els avals externs serveixen per començar a mobilitzar i afegir la ciutadania en el procés, un procés d’adhesió de persones que ha de ser progressiu. Per això hem obert el registre de les primàries. La recollida d’avals externs hauria de ser una part significativa de la campanya i de promoció de les persones candidates perquè es puguin donar a conèixer entre la ciutadania. Qualsevol persona de Barcelona ja pot inscriure’s a http://www.primariesobertes2015.cat.
És important que els avals externs que les candidatures recullin es registrin en les primàries. D’aquesta manera es garanteix que aquestes persones volen participar en el procés i són possibles electors socialistes.
La suma d’un requisit d’avals interns i externs en les primàries obertes de Barcelona es configura com l’element imprescindible per assegurar la combinació d’alcaldables que representin els valors de la socialdemocràcia amb els suports necessaris dels barcelonins i barcelonines.
L’exemple més pròxim en el temps el tenim a Marsella, una ciutat d’uns 850.000 habitants que va establir com a requisit en les eleccions primàries del Partit Socialista en què hi havia sis candidats, 200 avals interns i 1.300 avals externs. Diumenge passat va guanyar la primera volta la candidata Samia 5.151 vots. Aquest diumenge 20 se celebrarà la segona volta, veurem qui guanya la partida.
Es tracta d’un bon exemple, els pròxims dies hem de decidir els avals en les primàries obertes de Barcelona que haurien de combinar la garantia dels valors socialdemòcrates amb la garantia de suports entre la ciutadania.
Publicat al diari El Periódico de Catalunya