Article publicat al diari El Periódico de Catalunya
La decisió sobre quin sistema de votació s’utilitzarà en les primàries obertes de Barcelona, juntament amb la decisió de quins avals es requeriran a les candidatures definirà, en gran mesura, quin model de primàries tindrem.
Primàries a una volta
Amb el sistema de votació d’una volta només hi ha una jornada electoral, en què qui obté més vots guanya les eleccions i es converteix en alcaldable del PSC a Barcelona.
Aquesta opció té avantatges, com són una limitació del cost econòmic i organitzatiu, ja que només s’ha d’organitzar una jornada electoral, fet que també suposa que la mobilització dels electors només s’ha de produir una vegada. A la vegada, el sistema d’una volta és més senzill d’entendre per a l’electorat, perquè qui treu més vots guanya.
En canvi, amb aquest sistema de votació es podria donar la circumstància que guanyés una candidatura sense que obtingués uns suports majoritaris i que per tant es pogués qüestionar el lideratge del guanyador. Hem de reflexionar sobre aquest aspecte, i crec que no hauríem de demanar a aquest procés i a les candidatures una cosa que no és pròpia de la complexa societat actual, ja que el sistema polític català i barceloní es troba totalment fragmentat, sense clares majories, lluny de blancs i negres.
Primàries a dues voltes
Amb un sistema de dues voltes, les dues candidatures amb més vots passarien a una segona ronda, en què s’escull qui és alcaldable.
Aquest sistema té l’avantatge de generar una sensació de més participació directa en l’elecció, ja que es vota en dues ocasions. En totes les primàries hi ha un procés progressiu de decantació, retirada i fusió de candidatures. Amb aquest sistema queda més clar que és el vot directe de les persones el que va marcant els suports a candidatures en cada moment del procés i els vots dels electors són els que fan decidir la seva retirada o fusió.
A més, com que en l’última ronda només competeixen dos candidats o candidates, el guanyador o guanyadora obté sempre un suport majoritari.
Alternatives a aquestes dues opcions
En la pràctica hi ha altres fórmules mixtes que ens permetrien resoldre alguns dels dilemes que aquestes dues solucions ens plantegen, com són el sistema de preferències i el de dues voltes amb possibilitat d’una.
En el sistema de preferències les persones quan voten ordenen numèricament les candidatures per ordre de predilecció dels candidats que es presenten. Al llarg del recompte, els vots de les candidatures amb menys primers vots passen a la candidatura en segona opció, i així progressivament fins a obtenir una candidatura guanyadora.
Amb aquest sistema el guanyador o guanyadora sempre obté un suport majoritari, i és més simple d’organitzar ja que tot es fa en una mateixa volta. Però hi ha un inconvenient molt important, la votació i el resultat són complicats d’entendre, especialment perquè en una única votació una segona o tercera candidatura podria passar a ser la guanyadora per ser la segona preferència de moltes persones.
En el sistema de dues voltes amb possibilitat d’una, només es passa a la segona votació en cas que la candidatura guanyadora no obtingui un suport majoritari en la primera. Per exemple a Nova York, on aquest setembre es van organitzar les eleccions primàries demòcrates, era necessari guanyar la primera volta amb un 40 % del vot per ser candidat directament.
A l’Argentina, les primàries presidencials es guanyen sense necessitat d’anar a una segona volta si alguna candidatura arriba a un 45% del vot, i un marge de victòria per sobre del 10% respecte al segon candidat. D’aquesta manera s’evita la necessitat de fer una segona volta si el resultat és clar.
Cap dels sistemes podem afirmar que sigui “el millor” de manera categòrica, en tot cas, estem buscant quin s’adequa més als nostres objectius i les nostres possibilitats. En el moment d’elegir un d’aquests sistemes hem de tenir present que les primàries de Barcelona són obertes a totes la ciutadania. És essencial que el procés de primàries conjugui la garantia de màxima participació, que és el nostre principal objectiu, amb l’austeritat necessària en aquest moment. El PSC de Barcelona organitzem aquestes primàries per recuperar la confiança de la ciutadania en la política i la ciutadania reclama més austeritat dels partits polítics.
Publicat al diari El Periódico de Catalunya