Vull felicitar a Ruben Castro per la publicació del llibre ‘Ministeri d’igualtat, avenços, mites i reticències‘. Un jove amb un compromís amb la igualtat – amb iniciatives diverses que podeu seguir a http://www.conigualdad.org – i ara ha dedicat els seus esforços a escriure aquest llibre per a donar valor a la tasca desenvolupada pel ministeri d’igualtat en concret, i en general a les polítiques d’igualtat liderades per la etapa de governs socialistes del president Zapatero (2004-2011).
El llibre repassa les iniciatives impulsades pel ministeri d’igualtat, però no només trobareu un recull de polítiques de igualtat, també fa un repàs a tots els mites i invencions que és van publicar durant la seva existència.
Aquesta etapa de grans avenços en igualtat van ser possible per la conjunció d’un compromís feminista de Zapatero amb una xarxa de dones socialistes compromeses a diversos àmbits. Després d’una legislatura d’una aposta clara per la igualtat ( govern paritari, llei contra la violència de gènere, llei d’igualtat) , la creació d’un ministeri d’igualtat combinada amb una jove ministre va ser percebuda com un excés pels sectors més conservadors, que van tenir una reacció d’atac i manipulació continuada al ministeri i a les seves iniciatives. (Podeu llegir aquestes i altres opinions meves a l’entrevista que recull el llibre, pag 169)
Aquesta etapa ha estat la de major avenç en igualtat, i el fet de tenir primer una secretària d’estat i després un ministeri, va multiplicar la inversió en igualtat la major de tota la democràcia, uns 140 Milions d’Euros.
Recull les invencions que es van publicar a la premsa manipulant alguna de les mesures a favor de la igualtat, per ridiculitzar les que feien referència a la igualtat efectiva de les dones, entre les que trobem càsting de directives, subvencionar un mapa d’excitació sexual del clítoris, obligar a estudiar feminisme a les universitats, que a la biblioteca de les dones estaria prohibit l’accés als homes …
El llibre també es dedica a trencar mites enunciats contra l’existència d’un ministeri d’igualtat o de polítiques concretes que es van repetir sobre l’etapa anomenada per Amelia Valcarcel, “miratge d’igualtat”, com per exemple … “per que un ministeri si ja som iguals?” o “un ministeri d’igualtat discrimina als homes”, aquest junt a altres va ser l’argumentari que els sectors més conservadors van desplegar de forma continua per tal de desprestigiar les politiques de igualtat. Aquesta part del llibre pot servir com a eina per les persones que impulsem politiques publiques per a contra argumentar els reiterats arguments que ens trobem quan volen promoure la igualtat.
Descargar llibre: ‘Ministeri d’igualtat, avenços, mites i reticències‘ de Ruben Castro.