Article publicat al diari El Periódico de Catalunya
Des del començament les primàries obertes de Barcelona han estat un procés participat per la ciutadania. El procés de debat del reglament ha estat un dels gestos polítics que han posat de manifest l’obertura a la ciutadania: document de bases publicat a internet, aportacions obertes a qualsevol persona interessada en el marc de la 2a Convenció Dialogar.
Al mateix temps, es va posar en marxa un procés de contrast d’opinions molt actiu, on s’ha convidat personalment a participar persones de Barcelona enteses i sensibilitzades amb la participació ciutadana, opinadors en xarxes i en mitjans de comunicació, professors universitaris de ciències polítiques, entre molts altres. Tots ells han pogut conèixer i opinar de primera mà sobre com han de ser les primeres eleccions primàries obertes d’un partit polític a Barcelona, a Catalunya i a Espanya.
La publicitat, un dilema
Un dels temes que ha produït més debat en la xarxa i en la convenció ha estat el de la publicitat. Hi ha hagut opinions molt diverses. Per una banda, les d’aquells que consideren que la publicitat en els mitjans de comunicació per part de les candidatures ha d’estar prohibida, perquè pot desvirtuar el debat, perquè certes candidatures podrien comprar espais en determinats diaris, perquè podria posar en qüestió la igualtat d’oportunitats entre les candidatures.
Una opinió contraposada radicalment és aquella que considera que s’ha de permetre publicitat perquè la premsa parli més del procés i que permeti parlar d’unes primàries en clau Barcelona. En aquest cas el debat sobre les primàries podria tenir ressò més enllà, acostant l’experiència de les primàries que és pionera i precisament per això encara no és prou coneguda.
Demanda permanent de transparència
Si una qüestió ha quedat clara en el debat és la demanda de garantir la màxima transparència, garantint la publicitat de totes les despeses i dels ingressos tant de les candidatures com de l’organització de les primàries.
Les aportacions que demanen més transparència no es conformen amb la rendició de comptes, és a dir que es facin públiques les aportacions que reben les candidatures de terceres persones i en què les gasten. El que ens reclamen també és que es publiquin els noms de les persones donants, a excepció de les microaportacions, ja que segurament no té gaire sentit al ser inferiors a 100 euros.
Debats necessaris
Cal garantir el debat entre les diferents candidatures perquè la ciutadania pugui conèixer i contrastar els seus projectes. En aquest sentit, hi ha hagut opinions que consideren que les candidatures tenen l’obligació de sotmetre’s a debats públics. També s’ha proposat a la comissió organitzadora de les primàries que organitzi alguns debats entre les persones candidates.
Protecció drets de la ciutadania
Moltes vegades ens han preguntat o han demanat que es clarifiquin molt més els drets de les persones que poden decidir participar en el procés. ¿Què passarà exactament amb les meves dades si m’hi inscric? ¿On pot acabar una donació que jo faci a una candidatura? ¿Què passa amb el meu suport a una candidatura si es retira o decideix recolzar una altra candidatura? Havíem pensant molt en tot el procés a garantir la neutralitat, la igualtat d’oportunitats de les candidatures, i també el fet de promoure la participació, però la ciutadania més activa ens ha reclamat més garanties per participar en aquestes primàries obertes.
Haver pensat el procés en obert i de forma col·laborativa amb la ciutadania, fa d’aquest un procés millor, millor des d’una òptica democràtica, pensat amb la ciutadania des del començament, aprofitant la intel·ligència col·lectiva de barcelonines i barcelonins. El nostre objectiu és construir un nou projecte i un lideratge de l’esquerra per a Barcelona, tots dos s’han de crear d’una manera participativa, i així les persones progressistes de Barcelona sentiran aquest procés com el seu procés. Ho fem amb la convicció que obrir els processos els enriqueix. Aquest nou projecte ha de ser no només un projecte per a la ciutadania, sinó de la ciutat.