Els Pressupostos Generals de l’Estat en matèria de societat i economia digital, són una demostració que aquestes polítiques han deixat d’estar en l’agenda del Govern. Paradoxalment la “Agenda Digital d’Espanya” no està a l’agenda. D’aquesta manera perdem l’oportunitat d’invertir en modernitat i un model econòmic competitiu, a més, els pressupostos TIC incrementen les desigualtats, tant entre persones, com entre territoris.
Alguns apunts sobre el pressupost TIC:
? El model econòmic del PP ha estat una sortida de la crisi amb una gran devaluació interna, empobriment de grans capes de població. Aquests pressupostos segueixen sense apostar per invertir en innovació, ciència, tecnologies de la informació i comunicació i educació, quatre pilars de la productivitat.
? Cada euro que s’inverteix en TIC repercuteix entre dos i quatre euros de valor afegit brut d’un país, la inversió en TIC ha baixat de 1150 M € (2011) a 780m € (2016).
? Cenatic desapareix del pressupost, aquest govern abandona definitivament el centre nacional per promoure el programari de codi obert.
? El govern del PP segueix castigant les entitats sense ànim de lucre, destinant 4 milions d’euros menys que el 2011, molt menys diners per a la societat civil i els programes de formació de la ciutadania.
? La gestió de les polítiques públiques de foment de la societat de la informació es deixa en mans de les empreses privades, aquestes executen el 77% dels programes de l’agenda digital, les comunitats autònomes un 6% i les entitats locals un 15% .
? Les polítiques digitals del Partit Popular incrementen les desigualtats, perquè els programes tant de ciutadania, com d’equilibri territorial de cobertura de banda ampla, tenen uns pressupostos ridículs.
? Una de les debilitats de l’economia digital és la de les competències digitals i l’ús d’Internet de la ciutadania segons l’índex anual de la UE de l’Economia digital. Espanya ocupa en “Capital humà” el nivell 17 i en “ús d’internet” el lloc 22 (és la dimensió que presenta una major debilitat). Aquests pressupostos no esmenen aquesta realitat, els pressupostos destinats a formació de ciutadania segueixen disminuint, mentre ens recomanen aconseguir que siguin més persones les que utilitzen Internet i adquireixin competències digitals.
? El Grup Parlamentari Socialista hem proposat esmenes per intentar corregir alguns aspectes d’aquests pressupostos, per apostar més per la ciutadania, per les pimes, pel suport al nou emprenedoria i la connectivitat de les zones rurals i, per tant, per generar oportunitats i no seguir acceptant la bretxa digital.
Puedes ver el video aquí