La manca de respostes polítiques clares i creïbles ha donat un gran espai a dues opcions antipolítiques a Itàlia: la neofeixista i la populista. Juntes, sumen més del 50% dels vots. A casa nostra cal que reacionem i donem respostes per recuperar la credibilitat de la ciutadania. O ens renovem o ens renoven.
Elements a destacar sobre el partit 5 estrelles:
- El partit cinc estrelles és el que ha recollit més vots (25%), la resta són partits que es presenten en coalicions
- Redunda en l’antipolítica (no som ni de dretes, ni d’esquerres), encara més: Una bona idea no és d’esquerres ni de dretes, és una bona idea. Negació de la ideologia
- Campanya desenvolupada activament a les xarxes, el seu bloc (http://www.beppegrillo.it/) és un dels més seguits a Itàlia. Gairebé 1 milió de seguidors a twitter (@beppe_grillo).
- El 40% de les candidates a les llistes de Grillo són dones, a diferència de la resta de partits
- Populisme racista que pretén prohibir l’entrada de gitanos rumanesos
- Totes les persones candidates tenen àmplia presencia a la xarxa ( pàgina personal, el seu CV detallat amb estudis i experiències i el contacte a les xarxes).
- El paral·lelisme a Espanya estaria entre UpyD i el Partit X.
A Itàlia en les darreres eleccions hi ha hagut una competència entre els partits democràtics tradicionals i dos antipartits, el de Silvio Berlusconi i l’antipolític cinc estrelles. Els dos antipartits han obtingut més del 50% dels vots. Però aquest vot no és només antipolític. Tal com diu Enric Juliana a La Vanguardia: “Vot anti austeritat, vot anti Unió Europea, vot anti Directori Europeu, vot anti Angela Merkel, vot anti alemany, inclús. I en el cas de Grillo, vot anti partitocràcia, vot fantasia i vot d’afirmació política de les noves xarxes socials.”
Podem extreure aprenentatges d’aquest país, que no només és veí i amb el qual tenim influències culturals comunes, sinó que està sotmès a tensions econòmiques i retallades com el nostre. Des de la política hem de prendre més alertes. La situació que pateix la ciutadania i la societat en conjunt no pot deixar passar cap episodi de corrupció. Com diu Pepa Bueno: “La desesperació entre el vot als qui prometen una política de terra cremada”.
Diverses opinions consideren que Beppe Grillo ha fet més mal a l’esquerra que a la dreta, tot i que inicialment la seva confrontació era amb Berlusconi i treure vots a l’altra opció populista. “Avui Grillo es mostra sorprès pel resultat de Il Cavaliere”.
Cal una renovació a fons i urgent de les normes i de les formes de fer política. Pero no optar per la destrucció de la política ni dels partits com proposen algunes veus antipolítiques i com adverteix Shangay Lily: “És molt còmode jugar a ser revolucionari antisistema i quan el que hem fet (tal com va passar al moviment 15M) és reforçar la dreta més rància, la banca i el sistema que dèiem atacar. Rentar-se’n les mans, sortir del joc i jugar aleshores al contertulià criticatot que es creu jutge i no part. El populisme victimista tan útil per al neofeixisme”.
Als darrers anys ha hagut una ebullició de “la política”, espais de debat, xarxes, grups informals, nous moviments de protesta … alhora no hi ha hagut un creixement de persones participants en els partits d’esquerra. Massa energies disperses descontentes amb la situació social actual! Cal que una gran part de la gent activa per una societat més justa i per un aprofundiment democràtic participin als partits d’esquerres. La renovació política de l’esquerra necessita de noves energies, noves veus, noves formes.
Cal una renovació i ampliació de la base social dels partits d’esquerra. Cal canviar, aplicar una nova forma de fer política a la vegada que noves energies s’incorporen i ajuden a impulsar la nostra renovació política.
El creixement del partit cinc estrelles (MoVimento 5 Stelle, M5S en italià), és un toc d’atenció, un mirall… Cal que reaccionem, que renovem la forma de fer política. Cal que aquí, l’esquerra canviï les formes d’acció política. O canviem o ens recanvien.
Foto original de notashamad http://www.flickr.com/photos/mgrap/557673196/
Entrades relacionades: Reforma institucional per enfortir la democràcia, Societat xarxa i democràcia.