Imma Tubella va ser la darrera convidada al dinar en xarxa per parlar de les dones i la societat xarxa. A més de les seves aportacions interessants sobre la penetració social d’Internet i sobre les dificultats per l’exercici del poder per part de les dones, va ser per a mi esclaridor la seva reflexió sobre l’escletxa de gènere i la coincidència en la visió de la xarxa des de la perspectiva de les dones.
Dues reflexions clau van ser el fil conductor de seu enfocament, la primera que l’error és considerar la xarxa com un mer instrument i la segona que la xarxa per la seva cultura col•laborativa i no jeràrquica suposa una oportunitat per a les dones.
Va dubtar de que les diferències en l’accés a Internet siguin pel fet de ser dones o homes. Les xifres indiquen com les noies entre 16 i 25 anys estan una dècima per sobre, i aquesta paritat en la xarxa es manté fins al 25 o 30 anys, quan baixa i torna a equiparar-se a partir dels 60. Per tant, és una qüestió de temps, la triple jornada laboral de les dones dificulta la formació i el desenvolupament de les aptituds a la xarxa.
De manera que són les inèrcies dels rols socials els qui acaben per modelar l’empoderament de les dones a la xarxa . Va explicar com als seus estudis va detectar fa 15 anys un ús majoritari de les dones als locutoris del Raval, per comunicar-se amb els seus fills o famílies, i com aquí el nivell de renda o el fet de ser dona no suposava cap esbiaix. Per tant les diferencies persistents en l’accés a Internet estan condicionades per les discriminacions que provenen d’altres fets socials.
En canvi, sí existeix diferencies significatives entre dones i homes en l’ús que fan a la xarxa. Els homes fan un ús més lúdic, centrat en l’entreteniment, i les dones busquem més relació i servei (reproducció dels rols socials).