Artícle publicat al diari El Periódico de Catalunya el dijous 10 d’octubre del 2013. Forma part d’una sèrie d’articles sobre el procés de primàries obertes de Barcelona.
En aquests moments, un grup de persones expertes està ultimant l’esborrany de reglament de les primàries obertes de Barcelona per elegir alcaldable socialista. Precisament, el mes de juliol passat organizamos un seminari per analitzar els diferents aspectes sobre els quals haurem de prendre decisions que condicionaran de forma determinant el procés.
Es tracta del primer procés de primàries obertes que tindrà lloc a Espanya; una innovació en la nostra cultura política i per tant, un repte que ens situa davant diversos dilemes sobre les normes que regiran el procés. En qualsevol cas, l’objectiu és clar: una política més oberta, transparent i participada per la ciutadania.
Un dels aspectes clau que haurà d’abordar el reglament és el finançament del procés de primàries obertes. Regular de manera adequada el finançament i el seu control és imprescindible per evitar la corrupció, només així podrem recuperar des de la política el crèdit de la ciutadania que avui hem perdut, i sense el qual no tindrien sentit els nostres projectes.
Tres seran els principis que caracteritzaran aquestes primàries: austeritat, transparència i igualtat d’oportunitats.
AUSTERITAT
Les diferents candidatures hauran de dissenyar i executar campanyes austeres. En el context econòmic que estem vivint no les podem concebre d’una altra manera. La ciutadania rebutjaria un dispendi irracional, sense un límit de despesa. Explicarem el procés de primàries i les seves opcions de la millor manera possible, aplicant els criteris ja coneguts d’economia, eficàcia i eficiència.
TRANSPARÈNCIA
El PSC de Barcelona mobilitzarà els recursos disponibles per garantir una bona organització de les primàries amb l’objectiu d’aconseguir una alta participació. Ho farem d’una manera transparent, informant degudament del pressupost destinat a aquest fi. En relació amb les seves fonts de finançament, seria interessant posar en pràctica, per primera vegada, una campanya de ‘crowdfunding’ a la vegada que establim una quantitat simbòlica per votar.
Estem construint un partit obert, així que no només hem de garantir la transparència en els pressupostos d’organització de les primàries. La ciutadania també ha de poder consultar la informació relativa a cada candidatura. Em refereixo concretament a l’origen i la quantitat dels recursos amb què compten cada una, i al destí de les despeses.
IGUALTAT D’OPORTUNITATS
A l’austeritat i a la transparència, hi sumem la igualtat d’oportunitats. A ningú se li escapa que un candidat amb més renda disponible sortiria amb una posició d’avantatge (injusta) respecte a la resta. Per evitar-ho, el reglament hauria d’establir previsiblement limitacions, que en tot cas haurien de ser compatibles amb un procés ambiciós.
En primer lloc, contemplem la possibilitat de limitar els recursos propis que aporti el candidat. Aquesta és una de les característiques més rellevants de les primàries organitzades per la socialdemocràcia holandesa. És una fórmula que permet minimitzar l’aspecte de renda.
En segon lloc, ens plantejaríem limitar les aportacions de tercers, en el sentit que cada persona que volgués recolzar econòmicament una candidatura, ho podria fer sempre que no superés un import màxim.
I, finalment i de manera conseqüent, el reglament podria determinar el sostre de despesa acumulada (els recursos propis i les aportacions de tercers).
Estem en un moment clau. Cada decisió que prenguem ara condicionarà el resultat final. Una vegada que tinguem preparat l’esborrany del reglament, ho publicarem per rebre les aportacions de la ciutadania en el marc de la pròxima Convenció BCN ‘Dialogar’, el 30 de novembre. ¡T’hi esperem!
1 thought on “Les primàries obertes de Barcelona”