Avui participo a les jornada “Relacions afectives i TIC: prevenció, seguretat i apoderament” organitzat pel grup de treball “Lideratge, innovació i TIC” del col•legi de psicòlegs. En concret, intervindré a la Taula rodona: Apoderament a través de les TIC, compartiré taula amb Andrea Momoito, Subdirectora de Pikara Magazine. @pikaramagazine, Rubén Sanchez Ruiz, Psicòleg, formador i activista feminista. Autor del Blog “El dit a la nafra”. @RobenFawkes, Aurélie Salvaire, Curator de TEDxBarcelonaWoman. @TEDxBcnWomen que modera Montse Moreno, Professora emèrita de psicologia UB i membre de l’ IIEDG. @DialegsFeminist. Podeu consultar el programa complert (programa relacions afectives i TIC).
Comparteixo algunes notes que he preparat per la meva intervenció, utilitzaré com a suport aquesta presentació de dones en xarxa.
1. Bretxes digitals gènere, cal una altra etiqueta
Altres exclusions com edat i nivell educatiu. Totes les bretxes es redueixen, excepte la de gènere combinada amb pertànyer a altres col•lectius desfavorits. Aïllament digital de les dones majors de 55 anys ( 6 /10 10 dones espanyoles majors de 55 anys mai han usat un ordinador, gairebé set de cada 10 mai han usat Internet. Desconnexió elevada en dones amb estudis equivalents primària la. la bretxa digital gènere a és Espanya 10.
Segona bretxa: usos d’internet. La bretxa digital de gènere destaca amb major grau en usos com llegir les notícies (10,2 punts); jugar o descarregar continguts(8,7), i d’escoltar la ràdio o veure TV a través de la xarxa (7,5). Contrapunt: les dones lideren publicació continguts xarxes socials.
2. Internet espai d’apoderament de les dones
Visió de dones en xarxa: aprofitar les possibilitats de la xarxa en tots els àmbits de la vida per apoderar-nos, per aconseguir més llibertat i igualtat de les dones. No es tracta de promoure usuàries passives de certes eines, sinó promoure objectius personals i polítics
3. Objectius principals de les accions de dones en xarxa, dones ciutadanes: les dones creadores de continguts, ocupar la xarxa amb les nostres idees, i amb continguts a favor de la igualtat d’oportunitats. Preservar la nostra identitat i reputació digital
4. Xarxes de dones. Utilitzar la xarxa i les xarxes per la generació de xarxes de suport entre dones, les dones tenim experiència en xarxes quotidianes, les TIC ens permeten mantenir xarxes de forma més fàcil per àmbits professionals, socials, culturals i polítics.
entrades relacionades:Bretxes digitals, exclusions: edat, nivell educatiu i gènere, usos la segona bretxa digital,