Internet és un espai d’informació i comunicació. Aquesta xarxa, “la xarxa”, ha multiplicat les possibilitats de que les persones ens comuniquem i informem.
L’activisme social a la xarxa és una realitat que hem vist créixer i actuar de forma exponencial: evitar la lapidació d’Amina Lawal per internet , contestació i contrainformació per la crisis del Prestige amb la plataforma “Nuca mais”, mobilització social per a conèixer la veritat entre el 11M i el 14M. Els blocs han sigut canals de comunicació alternativa en castrofes i atemptats com son: atemptats del 7J a Londres, Tsunami i els huracans com el Katrina. Els mitjans tradicionals i la forma de generar opinió política tradicional han estat superades.
Des del 1999 que apareixen els primers blocs, els Blocs han crescut de forma exponencial, de fet el número de blocs es continua duplicant cada cinc mesos. Aquest és un fenomen ciutadà que esta canviant encara més els paràmetres de la comunicació.
Més de quatre milions d’espanyols llegeixen blocs (el 25% del internautes), els i les internautes espanyols són els europeus que més blocs llegeixen. La premsa ha reaccionat generant blocs, i existeix tot un debat sobre els periodistes amateurs , blocs comercials, i especialment la socialització de la informació o l’anomenat Periodisme 3.0 (que es aquell que socialitza la informació, és un periodisme participatiu i amb notícies elaborades amb interactivitat.)
Les persones amb responsabilitats polítiques hem de estar presents a la xarxa, es tracta d’un espai dinàmic, i amb noves formes d’expressió i comunicació ciutadana . La blogosfera és una gran oportunitat per rebre opinions, idees, informacions … Podem i hem de fer moltes coses a la xarxa jo us suggereixo aquestes:
- Informa’t, navega i busca, la xarxa és una font d’informació alternativa. En el cas de la blogosfera pots informar-te directament per altres persones.
- Investiga i contrasta, navega, busca, llegeix informació. Troba opinions contrastades, nous moviments, noves formes d’expresió
- Estigues a internet, manté el teu propi espai ( bloc),
- Explica les teves activitats, iniciatives. És una forma ágil d’apropar a la ciutadania les nostres tasques, i que a la vegada la ciutadania coneixi d’aprop i de primera mà els processos per a poder incidir.
- Expressa la teva opinió , expressa les teves idees, opinions, posicionaments, inclòs els dubtes
- Comparteix coneixement, idees, documents, webs que has trobat. La blogosfera és un gran espai on compartir, refer continguts, trobar… sigues generós/a. La socialització de continguts és clau per als blocs.
- Interactua amb les persones, internet es un espai dinàmic, llegeix les seves opinions, comentaris, emails. Has de ser esportiu, per que no només trobaràs als fidels i de la teva ideologia. Sinó que trobaràs crítics, i posicions i actituds extremes, ja que internet facilita opinar de forma anònima, o dir coses que segurament no et dirien a la cara. Recomano que tinguis normes de participació i no acceptis insults cap a ningú en el teu bloc.
- Genera coneixement generant noves opinions i informacions, enriqueix les teves notes amb idees d’altres
Entrades del Bloc relacionades:
Pla Avanza: Per fi una aposta serioa per la Societat de Informació i Comunicació.
La cumbre de la sociedad de la información, derechos, fondo … ¿Y las necesidades de las mujeres?
La blogosfera socialista s’incrementa.
Technorati tag: Societat, Actualitat, Noticies, política, web, internet, blocs, weblog, comunicación, TIC, socialisme, socialista
I obviament, aquest es un dels blogs mes visitats, mes llegits pels internautes, pels seus continguts, i malgrat “alguns” que van estar-hi criticant per la teva experiencia amb el Katrina, el resultat es mès que bo.
Felicitats Lourdes. ( i disculpa el meu català…al menys no ho parlo a la intimitat)
Felicitats!!quin post més complert, ple de referències i dades contrastades , i has llistat 8 consells per als polítics a internet molt innovador , no havia llegit res d’això.
A veure, Sra Muñoz, jo soc dels crítics d’aquests que parla al punt 7:
M’ha deixat ben perplex l’expressió: “trobaràs als fidels i de la teva ideologia”. De què estem parlant, d’una ideologia o d’una religió? Què vol dir això de ser “fidel”?
En el catolicisme tradicional, els “fidels” eren els qui anaven a missa el diumenge. Què cal fer, doncs, per ser “fidel” al credo socialista? N’hi ha prou amb renegar en públic del capitalisme i de la “dreta”? O cal despotricar també dels jueus i dels americans? Cal votar sempre PSC, o es pot votar també Iniciativa? M’ho podria aclarir una mica més? Gràcies.
Es veu que els socialistes no en tenen prou amb el domini absolut dels mitjans de comunicació públics, totalment al seu servei. Ara volen restringir encara més la llibertat d’expressió assolint el control sobre els altres mitjans de comunicació que encara no estan sota el seu control.
Però no cal que pateixin, internet continuarà essent un mitjà lliure i sempre hi haurà persones que seran prou valentes per denunciar les seves mentides, difamacions, i manipulacions.
Però és una llastima que això no sigui del tot possible, per què des de el govern passen coses com aquesta:
http://www.elpais.es/articulo/elpportec/20051214elpepunet_1/Tes
Cosa que obliga als usuaris de la red, quan intenten interactuar amb l’administració haver de comprar (o piratejar) software, per que molt documents estàn en un format que únicament es poden obrir amb aquest software. Ni tant sols sembla haver un pla per l’ús d’estandars oberts a l’administració que no limitin la llibertat dels usuaris.
Em sembla una contracció molt gran quan es parla de llibertat a internet…
Tisza