En la Comissió d’Indústria del Congrés, hem celebrat diverses compareixences per debatre el tema del desplegament de Xarxes d’alta capacitat.
Fins ara, les compareixences han estat tres:
1 – Compareixença dels principals operadors que actuen a Espanya, 9 de juny (aquí podeu consular l’acta completa de la Comissió, així com el vídeo):
– Enrique Carrascal, director d’operadors i regulació de Telefónica Espanya Movistar
– Matías González, manager de relacions amb l’Administració de Vodafone
– Rosalía Portela, consellera delegada d’ONO
– Fernando Ballestero, secretari general de France Telecom España
– José Miguel García, conseller delegat de Jazztel
2 – Compareixença dels ens reguladors (CMT i CNC), 23 de juny (aquí podeu consular l’acta completa de la Comissió, així com el vídeo):
– Luis Berenguer, president de la Comissió Nacional de la Competència
– Reinaldo Rodríguez, president de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions.
3 – Compareixença experts individuals, 29 de setembre (aquí podeu consular l’acta completa de la Comissió, així com el vídeo):
– Genís Roca, soci director de RocaSalvatella
– Bàrbara Navarro, directora europea d’assumptes institucions i de Govern de Google Espanya i Portugal.
M’agradaria centrar-me en la compareixença de Genis Roca, la seva participació en la Comissió es va produir a petició del Grup Socialista, i el vam triar perquè es tracta d’un expert en el desenvolupament de les TIC’S, perquè representa l’àmbit de les Pimes, per la seva capacitat pedagògica i perquè, a més, es pot identificar amb les demandes dels / les internautes, pel que aquest fa als drets digitals i el desplegament de xarxes d’alta capacitat.
Va fer una gran intervenció, en la qual va defensar la Net neutrality i la intervenció pública en el desplegament de xarxes d’alta capacitat. Algunes afirmacions que vull destacar:
“La descripción alta velocidad me tensa, me pone nervioso, porque no es alta velocidad, es la conexión que necesitas. Cuando lo llamamos alta velocidad es como si pretendiera acceder a un servicio premium o a un servicio plus. No, no, estamos hablando de acceder al servicio mínimo que necesito para desarrollarme yo y mi actividad social y económica, sin la cual no seré competitivo como ciudadano; no como empresa de tecnología de I+D, sino como ciudadano.”
“el acceso a la red Internet equivale al acceso a la red eléctrica. La red de Internet no da acceso a consumo de electricidad, sino a consumo de información”.
Para la nueva revolución industrial necesito de redes de acceso a información. Por lo tanto, el acceso a la red va a ser un factor clave de competitividad y de desarrollo. El operador eléctrico discrimina mi acceso en función de la potencia que me da. Puedo contratar 2 megavatios o 25 megavatios y eso puede afectar a la factura, pero no opina sobre si la uso para una lavadora o para un microondas. Una vez tengo el caudal a mi disposición lo uso con libertad.”
“Las infraestructuras de red son de interés estratégico nacional y su desarrollo no puede depender de políticas comerciales de los operadores.”
I aquesta és la presentació que va utilitzar com a suport a la seva explicació:
Aquí us deixo l’enllaç al seu bloc: Compareixença al Congrés dels Diputats
Aquest mateix dia va comparèixer Bàrbara Navarro, directora europea d’assumptes instititucionales de Google. Juan Varela públic en el seu bloc “Google vol una Internet oberta, no neutral” sobre la posició de google expressada en aquesta comissió.
Entrades relacionades: Net Neutrality(I). La neutralidad de la red fundamental, Societat en xarxa, llibres i copyleft, Alternatia socialista a l’informe Gallo,
Technorati tags: internet, software libre, software, Linux, Open Source, copyleft, creativecommons