Aquest dissabte a les jornades Barcelona és capital, vam debatre sobre quin ha de ser i com hem de renovar el Projecte Barcelona del PSC per a la ciutat. Vaig ser ponent d’un dels tres tallers que es van produir en paral•lel i aquí teniu un resum de les qüestions que vaig plantejar i de les principals idees sorgides del debat.
L’aparició d’internet ha provocat profunds canvis socials a tots els àmbits de la vida, ens trobem a una etapa de transició de la era de la societat industrial a la societat en xarxa. Transformacions que afecten a tothom i tots els àmbits per aquest raó cal que: des del progressisme cal definir clarament drets digitals i tenir present que es tracta d’un nova era que suposa canvis estructurals.
Les persones han adoptat més les tic’s que les organitzacions (64,2% d’internautes Espanya, 68,8% Catalunya, 94% de menors de 24 anys.) Els canvis no han arribat amb la mateixa intensitat a les organitzacions. No s’han transformat prou les nostres organitzacions polítiques (institucions i partit), no han canviat les formes d’organitzar els processos, com a molt s’ha digitalitzat en part, especialment la relació de les institucions amb ciutadania.
Web 2.0: Els continguts i també les opinions són aportats pels usuaris, totes les persones som potencialment emissores i això provoca un canvi en l’espai públic. La Web 2.0 amplia els espais de participació i comunicació, que són accessibles per tothom que hi tingui accés, pot generar un espais d’aprofundiment democràtic si impulsem polítiques que empoderin a la ciutadania.
Tots aquest canvis generen oportunitats i nous reptes per a les institucions:
– L’espai públic ha canviat. Requereix adaptació política. (rapidesa amb que s’accedeix a la informació, de “la informació és poder”, a ara hi ha abundància d’informació, el poder esta en accedir a aplicacions per trobar i processar la informació).
– Cal ajustar el projecte col•lectiu en l’era de l’individual. Les persones són les marques d’identitat de referencia.
– Pensar en aconseguir adhesions a les nostres causes. No només militància. Pensar que en les comunitats virtuals, hi ha més número de vincles però els vincles son més febles.
– La majoria de persones que participen de la presa de decisions són analògics o immigrants digitals amb ús limitat de la Xarxa, es produeix un xoc cultural molt important entre nadius digitals (valors de la xarxa) i dirigents.
Hem d’apostar per l’Open- goverment o Govern Obert amb us de les tic’s . La filosofia del govern obert te convergències amb la nostra ideologia i pràctica política, tot i haver estat de forma presencial ( política 2.0 vol dir proximitat i el Govern Obert és clau per als socialistes ja que creiem en els serveis públics). Govern Obert significa un model més accessible, participatiu i transparent. Una nova estratègia d’interacció entre el sector públic i la ciutadania que exigeix tres principis:transparència, participació i col•laboració, adoptant especialment dos línies open-data i open-procés.
Oportunitats per a Barcelona:
- La fractura digital a Barcelona és menor, no hi ha fractura territorial, cal combatre la social i promoure usos avançats de la xarxa.
- Ciutat sempre forta societat civil que ha promogut projectes, internet facilita generar i establir xarxes per promoure projectes: ciutadans, socials, econòmics i d’innovació.
- BCN és prou gran per tal que és generin xarxes d’una mida que permetin generar efecte xarxa i poder generar espais d’innovació col•laborativa.
- L’equip de Barcelona te experiència en haver creat un model prou avançat de participació ciutadana. Al 2011 presenta un excés de reunions presencials arribant a un numero relativament petit de persones, cal reequilibrat als processos per incrementar la part virtual i reduir la presencial. Aconseguirem, menys reunions i menys costos per l’administració municipal, i possibilitats de la ciutadania de participar de forma més flexible sense tenir que pertànyer a cap organització.
- Barcelona ha d’apostar per promoure i retenir talent, aquesta és la diferenciació en la nova societat en xarxa, hem de promoure més que mai l’educació com a base d’oportunitats.
Entradas relacionadas:Open data en la Generalitat. dadesobertes.gencat.cat, Gobierno Abierto . Open, Politica 2.0, proximitat amb la ciutadanía a la xarxa, @desdelamoncloa, comunicacio I+D+i , Politica2.0 catalana, Política 2.0. El Congrés blocs i facebook.
Technorati tags: internet,Informática e internet, web, blogs, Weblog, blog,bloc, bitacora, politica, Blogging, e-government, e-participation, edemocracia, Noticias y política,
1 thought on “Barcelona capital”