Avui Dones en Xarxa ha publicat aquesta entrevista que reprodueixo:
La filosofia de Dones en Xarxa en aquesta qüestió és ben coneguda. Defensem les tecnologies lliures i en concret, el software lliure. És en aquest sentit que considerem molt positives iniciatives com els premis de Coneixement Lliure, “Premios Focus al Conocimiento Libre” convocats per Iniciativa Focus.
A la convocatòria de l’any 2010, una dona catalana ha obtingut un dels premis més destacats en aquest concurs; Lourdes Muñoz Santamaria. Pels que no la coneixeu, la Lourdes Muñoz és Enginyera Tècnica en Informàtica de Gestió per la UPC ( Universitat Politècnica de Catalunya). Des de molt jove va compatibilizar estudis, feina i política. Sempre ha estat una emprenedora, mentre estudiava informàtica va crear la seva empresa de serveis educatius i lleure infantil. Posteriorment, va exercir d’analista de gestió com informàtica a la empresa privada fins a incorporar-se a l’Ajuntament de Barcelona al setembre de 1999. Va se Regidora de Política de la Dona de l’Ajuntament de Barcelona (2001-2003) Actualment, és Diputada del PSC al Congrés dels Diputats a Madrid des de desembre del 2002, Portaveu de Societat de la informació del Grup Socialista (Comissió d’industria, comerç i turisme), vocal de les comissió de igualtat, i vocal de la comissió de Ciència i Innovació. (A aquest document podreu consultar els noms de totes les persones, entitats, governs,i empreses premiades)
1.- Que significa el Coneixement Lliure? I el software lliure?
Tot el moviment de Software lliure són programes que estan lliures de llicències. No es tracta de software gratuït, no està basat en les patents i qualsevol els pot modificar i utilitzar i en aquest sentit un coneixement més ampli del coneixement lliure. És a dir els continguts més culturals, escrits, fotografies que no dona perquè hi hagi copy right, sinó, tens drets d’autor, s’ha de reconèixer qui és l’autor, però qualsevol persona el pot utilitzar sempre identificant qui ho ha fet. També és basa en compartir el coneixement a través d’Internet o compartir el programari per dret de tothom a que pugui accedir a aquest coneixement.
2.- Quines avantatges socials te el software lliure?
Els avantatges socials es contemplen des de dos punts de vista. D’una banda, els usuaris i les usuàries tenen més oportunitats d’accedir a software molt bé de preu o quasi bé gratuït, no té perquè ser gratuït i sempre hi ha opcions gratuïtes, per tant també triar a molta més gent a accedir a Internet o a les tics i els diners no serien un fre per entrar i per tant, això globalment pot suposar per països en vies de desenvolupament, per persones sense recursos accés a les tecnologies.
I des del punt de vista econòmic tot lo “open” software lliure suposa un plus d’innovació. “Quan hi ha més open, hi ha més innovació”perquè es comparteix el coneixement i es millora. Per tant, moltes persones que estan desenvolupant un programa desenvolupen una idea i el programa millora i des d’aquest put de vista de la innovació, és molt millor el resultat.
3.-Quines iniciatives públiques a nivell de l’Estat destacaries en matèria de Software Lliure ?
Doncs bé, a nivell estatal si n’hi ha dues comunitats autònomes pioneres, primer va ser Extremadura i després Andalucía que els seus governs han apostat molt clarament pel software lliure. No només per la seva promoció, sinó perquè tota la seva administració funcioni amb software lliure. I per tant, això significa també una aposta per la economia local per les pymes del sector tics local i un estalvi de llicències brutal per la ciutadania. De fet, el govern d’Extremadura quan van decidir que volien posar un ordinador per cada nen i nena se’n van adonar que el cost que suposava pagar totes les llicències era molt alt i finalment van arribar a la conclusió que el software lliure podia ser una iniciativa sostenible en el temps econòmicament.
4.- Cal legislació o existeixen lleis que promouen el software lliure?
A nivell legislatiu també l’Estat ha fet avanços en la línia de promoure el software lliure. Per exemple la Llei d’Administració Electrònica va ser un punt molt important, ja que és la primera llei europea que recull el concepte de software lliure, o programaria obert, crea una definició i aposta perquè les administracions públiques han d’utilitzar prioritàriament el software lliure i per tant aquesta legislació suposa un estalvi per la ciutadania i una llibertat des del punt de vista de l’usuari. I l’altra qüestió important, és que l’usaria, la ciutadania pot relacionar-se amb l’administració pública amb l’aplicació que desitgi.
5.-I en quina posició està Espanya en Software Lliure amb respecte altres països d’Europa?
Espanya, a tots els estudis, surt juntament amb altres països com Brasil i altres, on els software lliure està més desenvolupat. Tota la zona d’Europa és on hi ha més desenvolupament del software lliure i això significa un punt essencial des del punt de vista econòmic. El software lliure no només és una opció més econòmica des del punt de vista de l’administració, si no que suposa apostar per l’economia local perquè acaben ser les pymes del sector tic local les que desenvolupen programari lliure. I des d’aquest punt de vista tenim una situació de molta utilització del software lliure i suposa una oportunitat econòmica i social pel nostre país.
6.- Sobre Los Premios Focus al Conocimiento Libre 2010. Com valores la tasca d’Iniciativa Focus?
Iniciativa Focus és una associació molt important. Sobretot hem de valorar perquè mobilitzen moltes persones joves per promoure el coneixement a moltes persones. Per exemple, tenen una línea de cooperació important per aconseguir a través del software lliure fer arribar el coneixement a zones com el Sàhara, aportant equips informàtics per tal que totes les persones puguin accedir a Internet i a les tecnologies. Resumint, realitzen una tasca important des del punt de vista social de les tecnologies de la informació la comunicació.
Què representa per a tu rebre aquest premi?
Em sento molt honorada. Per mi que m’hagin atorgat aquest premi que l’any anterior el va rebre Ibarra, expresident d’una Comunitat Autònoma d’Extremadura que ha apostat tant pel Software lliure, per mi és un orgull que hagin pensat en la tasca que jo estic fent des del Parlament d’Espanya per apostar pel software lliure.
7- A qui li hauries donat tu aquest premi si haguessis estat al jurat?
En la meva categoria del polític que més ha promogut el coneixement lliure, jo li donaria al Carlos Castro, per la seva tasca com a Director General de la Societat de la Informació a Extremadura que va aconseguir tirar això endavant quan no estava tant clar, quan no hi havien tantes experiències. I com ara Extremadura és un model en el desenvolupament de la societat de la informació i des d’un punt de vista social que ha arribat als pobles i a la gent de manera igualitària.
El teu missatge per les dones de la xarxa!
Crec que la xarxa proporciona moltes oportunitats i no les podem desaprofitar. La xarxa es va crear de manera col•laborativa a nivell d’universitat, però una vegada Internet va ser pública, va ser una xarxa accessible, jo crec, sempre dic, les grans corporacions ja utilitzen Internet pels seus interessos. Ara hem de posar l’accent la gent progressista i que tota la ciutadania pugui gaudir de les oportunitats que té Internet. Oportunitats per la possibilitat de col•laboració, de connexió social, de contactes i d’oportunitats d’una manera més plana.
Entrades relacionades: Premis Iniciativa focus, vídeo, Premis Focus Coneixement Lliure, soc finalista! , Neelie Kroes suport al open source i España com exemple, Carrer del Programari lliure, Pla impuls de Continguts Digitals, 10 raons perquè l’Administració alliberi software,
Technorati tags: internet, politica, software libre, software, Linux, Open Source, e-government,
2 thoughts on “M’entrevista Dones en Xarxa. Software lliure”