L’ajuntament de Barcelona ha estat pioner en participació ciutadana, la filosofia del govern d’esquerres ha estat construir Barcelona amb la ciutadania, aquest pas pel govern obert significa actualitzar la forma de fer del govern progressista també per Internet; i amb aquesta filosofia en el que es podria considerar com un procés democratitzador també a la xarxa, l’Ajuntament de Barcelona posa a l’abast del ciutadà les dades de les que disposa el Consistori per tal de promoure la reutilització i la creació de nous serveis relacionats amb aquesta tecnologia.
L’aposta pel Govern Obert (Opern Goverment) implica dos eixos: Open data i Open Process que es refereix als processos en aquells temes relacionats amb la participació ciutadana. Que es pugui participar en els processos de decisió via online.
L’ajuntament de Barcelona impulsa ara l’Open Data que és pròpiament l’obertura de les dades (sota llicència creative commons, i només aquelles dades que no estiguin subjectes a cap restricció legal, és clar), es refereixen a les del territori i la població, com és el cas de la llista de noms oficials de carrers i vies, topònims, numeració postal i les relacionades amb el padró municipal. També estan disponibles una cinquantena de dades econòmiques com ara les licitacions, les formalitzacions de les contractacions o la distribució de la renda familiar a la ciutat, així com les dades relacionades amb l’estat del trànsit actual, els equipaments i les ordenances municipals
D’aquesta manera, la tecnologia es converteix en una veritable palanca de canvi de transformació de Barcelona i s’assegura no quedar-se enrere del que ja és el veritable salt tecnològic. El futur de Barcelona depèn d’apostes com aquesta.
L’obertura de les dades publiques comença a ser un allau dins els e-governments, que representen un plus de transparència de la gestió, impulsat per l’Administració Obama o el cas del Regne Unit . A l’Estat, trobem les iniciatives d’Euskadi o el de la Generalitat, des del 10 de novembre.
Imatge:The Door by ~Hagamon