El debat sobre el congrés del PSC s’ha iniciat als òrgans del partit, a la xarxa #congresdesdebaix #debatsocialista, i als mitjans. Per cert… l’ executiva s’ha impulsat http://www.debatsocialista.cat un espai obert a internet on podeu participar – debatre i aportar propostes- sobre 8 eixos.
En aquest debat important i complex, segons el relat dels mitjans de comunicació sembla que el debat central sigui si tenim grup parlamentari propi del PSC al Congrés o no.
Al seu temps vaig aprendre que a la política primer cal definir quins són els objectius i les polítiques que volem promoure i posteriorment en funció d’aquests es defineixen i s’adapten els instruments ( model de partit, estructura de les institucions, grups parlamentaris …). No s’han de confondre els mitjans amb les finalitats, els mitjans són importants però no deixen de ser mitjans.
Com resulta essencial que fixar i debatre primer les preguntes principals per posteriorment adaptar els instruments us plantejo quines crec que són les preguntes a les que hem de respondre:
-
Com s’ha de plantejar la socialdemocràcia les noves despostes per aconseguir més quotes de justícia social i igualtat d’oportunitats?
-
Quin és el model d’estat del Benestar sostenible al segle XXI?
-
Quina és la proposta i l’estratègia del PSC, en aquesta nova etapa, per un millor encaix entre Catalunya i Espanya? Com fem avançar l’Espanya federal, o la proposta que tingui’m? ( estratègia amb societat civil catalana, estratègia amb el PSOE i estratègia amb la societat civil espanyola)
-
Quines són les polítiques públiques per assolir la veritable igualtat i llibertar de les persones en la nova societat en xarxa? Quines són les noves desigualtats?
-
Com transformen les estructures e institucions polítiques per aconseguir una major connexió amb la ciutadania?
Que opineu?
Em comprometo a començar a publicar un sèrie de notes, per tal de debatre i anar evolucionant de forma col•laborativa per avançar en propostes sobre dos aspectes molt concrets:
– la quins son els reptes i com promoure la igualat d’oportunitats a la nova societat en xarxa
– sobre noves formes de fer política en xarxa o política 2.0
Hola Lourdes,
estic d’acord amb el teu plantejament, idees abans que mitjans, però no oblidem que a les dues darreres eleccions hem presentat magnífics programes i tant la nostra estratègia (bàsicament davant l’estatut i l’encaix amb el PSOE) com la crisi ens han portat d’una alta confiança de l’electorat a estar en cotes mínimes al període democràtic. Doncs, sóc un convençut que ens cal un grup propi al congrés.
Respecte les idees, afegiria algunes a les que proposes:
1) Com podem aconseguir una administració més transparent (i per tant “fiscalitzable” i participativa) en un termini curt? (1-4 anys)
2) Quines alternatives reals i ràpidament implementables hi ha a les llistes tancades decidides per “l’aparell”?
3) Com podem fer les polítiques públiques més justes a través del tracte personalitzat i eliminant el tabú d’aplicar irremeiablement el “café per tots”?
Bé, són unes poques idees. Espero que el pròxim congrés es centri més en el nous objectius i nous mitjans que en el “ball de cadires”.
Una abraçada!